Una samarreta estampada amb el símbol de prohibit damunt unes tisores va vestir, ahir, la concentració convocada per la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del Bages. La manifestació, que va començar a 2/4 de 7 de la tarda amb 50 persones i en va acabar aplegant unes 250, es va allargar una hora i mitja, amb la seu del CatSalut a Manresa, a la Muralla del Carme, com a punt de sortida i d'arribada d'un minirecorregut dels presents fins la plaça de Sant Domènec. Baixar i pujar. Després, van quedar una bona estona davant l'edifici cridant consignes. El trànsit es va tallar i desviar. No hi va haver col·lapse ni botzinades.

Cap al final de l'acte la plataforma va convocar els presents a una altra trobada, aquesta al saló de sessions de l'ajuntament, acompanyant-la en la seva intervenció en el ple de demà per demanar al consistori un compromís públic i ferm de rebuig contra les retallades a la sanitat (vegeu edició d'ahir).

A la manifestació, que va obligar a modificar el trànsit fins a les 8 i 10 minuts del vespre, va informar la Policia Local, els primers concentrats, entre els quals Josep Fuentes, responsable de política sanitària del sindicat CCOO, integrant de la plataforma, van rebre un convidat inesperat en la figura d'Oriol Morera, gerent de la Regió Centre del Servei Català de la Salut, que els va baixar a demanar si tenien interès a trobar-se amb ell per parlar. La resposta que li van donar, explicava Fuentes a Regió7, és que just al començament d'una manifestació no era el moment idoni.

Dels nombrosos crits dels concentrats, que duien una gran pancarta amb el lema No a la retallada sanitària, el que va sonar més va ser "Artur Mas, a quina mútua vas?". Per l'altaveu es va agrair l'assistència dels presents, "especialment les persones de la comarca" que s'havien desplaçat a Manresa, i es va clamar per "una sanitat pública, digna i de qualitat". Entremig, es va demanar la dimissió del President Artur Mas i del conseller de Sanitat, Boi Ruiz.

Enric Martí, president de la federació de barris, membre de la plataforma, va expressar "decepció" pel fet que l'alcalde Valentí Junyent no digui clarament que "les coses estan molt pitjor del que estaven". Fuentes va celebrar entre cometes que "l'alcalde demostri interès ara" pel tema de la sanitat. Jordi Masdeu, regidor de la CUP, també membre de la plataforma, definia com "un primer pas" però "clarament insuficient" la moció que presentarà CiU al ple en què "insta al diàleg i a establir un àmbit de negociació estable".

Laura Massana, diputada d'ICV-EUiA, present també a la plataforma, es referia a l'acte d'ahir com "un pas més endavant perquè no s'estan trobant les solucions adequades". Recordava que "volen desmuntar un model que ha funcionat. Tot és pot millorar, però no d'aquesta manera: sense diàleg".