Els darrers tres anys, si a Manresa hagués fet falta que les campanes de la Seu toquessin a sometent, no ho haurien pogut fer. La raó és que la campana Major (la més gran del campanar, de 1.200 quilos) i la de Sant Ignasi, que són les que fan aquest toc per "assenyalar alarma i mobilitzar el poble per defensar-se o encalçar malfactors", segons defineix l'Enciclopèdia Catalana, han estat sense funcionar perquè els motorets que les fan balancejar s'havien espatllat.

El canvi dels dos motorets, que feia més de 40 anys que treballaven, ha costat 6.000 euros, l´ha realitzat Elèctrica Garriga i el paguen el Bisbat de Vic, propietari de la Seu, i els Amics de la Seu, l´associació sense la qual no s´haurien fet ni s´estarien fent les obres de rehabilitació a la basílica manresana tan necessàries. La substitució ha consistit a retirar els motorets mecànics avariats i posar-ne dos «amb control electrònic d´arrancada regulada i balanceig, que eviten els sobreesforços elèctrics i en transmissió dels anteriors», explica l´electricista Toni Garriga.

Òbviament, el de sometent és un toc que fa molts anys que no s´ha de tocar, però sí que n´hi ha d´altres que s´han hagut de realitzar sense les dues campanes esmentades. El toc diari de les 9 del vespre es fa amb la campana Major.

Informació a fons a l'edició impresa