Ignasi Ferrer és el responsable de la Clínica Veterinària del Bages, que, amb 40 anys de vida, és, segons explica, "la més antiga de Catalunya". Amb tots aquests anys d'experiència, Ferrer ha vist canviar els hàbits dels amos de gossos i gats. Darrerament, la crisi ha fet que la gent es miri més amb el pinso, gasti menys en perruqueria i compri molt poques joguines als animals.

Als veterinaris també els afecta la crisi?

Sí que s'hi ha notat. No som un dels sectors més afectats, però és clar que es nota. Alguns amos de gossos i gats han deixat de fer allò que no els sembla necessari i imprescindible per a les seves mascotes per estalviar diners. Ara bé, quan hi ha alguna cosa important, sí que actuen i fan el que faci falta. Es nota que se'ls estimen.

Quan diu que estalvien en coses que no els semblen tan necessàries, a què es refereix?

Doncs, per exemple, en l'alimentació. Compren pinsos de baixa qualitat sense saber que a curt termini poden provocar problemes digestius, i que a llarg termini poden comportar problemes metabòlics, com obesitat i problemes de fetge i ronyó. Així que l'estalvi inicial en el pinso pot acabar sortint car.

En què més retallen els amos de gossos i gats?

En perruqueria, que inclou rentar i pelar; i a la botiga compren menys joguines que abans. Això, evidentment, no té conseqüències en la salut dels animals.

I pel que fa a les consultes? Vénen menys al veterinari?

Sí. Ara veiem que molta gent truca per fer la consulta per telèfon i així s'estalvia pagar la visita, però, és clar, no sempre es pot fer el diag-nòstic sense veure l'animal. Per això, per fer que la gent eviti venir a la consulta, hem creat un carnet de soci amb el qual, pagant una quota anual de 195 euros, els entren totes les visites.

Quins controls o accions preventives de salut d'animals domèstics evita la gent per estalviar?

Les mesures preventives són molt importants perquè eviten mals majors als animals. Hi ha les vacunes, la desparasitació interna i externa, les revisions geriàtriques o generals o les higienes bucals, entre d'altres. Potser, de totes aquestes, eviten més les higienes bucals, que són molt importants per evitar malalties del cor. La periodicitat amb què s'han de fer depèn del gos.

La crisi ha fet canviar alguns altres hàbits o tendències respecte als animals de companyia?

Sí. Veiem que la gent cada vegada agafa gossos de mida més petita i suposo que deu ser perquè costen menys de mantenir. També, que cada cop hi ha més gats, que és un animal que no s'ha de treure a passejar com el gos i que fins i tot pot estar un parell de dies a casa tot sol. De fet, ara a la consulta visitem tants gats com gossos, mentre que abans, per cada gat, visitàvem deu gossos.

I les vacunes, quins preus tenen?

Per als gossos n'hi ha una d'obligatòria que és la polivalent, que val 50 euros. També hi ha la de la leishmaniosi, que costa 50 euros i que és recomanable. Per als gats, s'ha de posar la pentavalent, que costa 50 euros, i també es pot vacunar contra la ràbia, la peritonitis infecciosa felina.

Quant costa fer la higiene bucal a un gos?

Uns 150 euros. No hi ha una periodicitat fixada, sinó que depèn de cada animal. Hi ha gossos que en necessitaran més sovint perquè, sobretot els de mida petita, són més propensos a fer tosca, i d'altres, com els grossos, que no tant.