Mantenir dempeus el teatre Conservatori és gairebé 3 milions d'euros més car que tirar-lo a terra, fer un teatre nou en un altre lloc i urbanitzar el tros de plaça que es guanyaria amb l'enderroc. És una de les dades que aporta l'exposició informativa de cara a la consulta dels dies 10 i 11 de maig per saber si la ciutadania aposta per preveure una plaça de Sant Domènec amb el teatre, o sense. Els visitants hi poden deixar preguntes dins d'unes urnes. Preguntes que s'aniran penjant en dos suros de la mostra amb les respostes pertinents.

Inaugurada ahir al vespre a la sala de la Plana de l'Om, l'exposició va anar acompanyada d'una sessió informativa amb experts per ampliar-ne el contingut, que va omplir els seients de l'auditori.

L'exposició, que es pot visitar fins al dia 9 de maig, s'articula mitjançant plafons centrats en tres eixos: el valor patrimonial, la funcionalitat i costos i l'encaix urbà del teatre. En cadascun s'exposen els pros i contres de mantenir-lo o de prescindir-ne, amb un resum final amb les raons del sí i les del no. Un plafó sobre els antecedents i la situació actual recorda que l'enderroc del teatre no és un tema nou. El pla general del 1936 i el del 1997 -que ha de substituir el que s'està redactant ara- ja ho preveien. També hi ha un audiovisual i una taula amb documentació diversa.

A més a més del tema econòmic, segons el qual és més car rehabilitar el teatre i els edificis annexos (la part que dóna al carrer de Jaume I i el bar Maïami) que tirar-lo a terra, aixecar-ne un de nou en un altre lloc i urbanitzar l'ampliació de la plaça (vegeu el gràfic adjunt), l'exposició presenta com a arguments a favor de preveure una plaça sense el teatre el seu encaix urbà. Sobre això, recorda que permetrà eliminar el que ara és "una paret impermeable" al final del passeig de Pere III i millorar la relació entre Passeig i Barri Antic.