El 21 de juliol a les 10 del matí és l'hora que el jutjat ha decretat el desnonament de Montserrat Hermoso, manresana de 48 anys que viu de lloguer en un pis del carrer Alcalde Armengou de Manresa i que no pot pagar perquè no té feina ni cap ingrés. Hermoso està separada, i l'abril passat se li va acabar l'atur. Des d'aleshores no ha pagat l'arrendament, i tampoc el de vuit mesos més perquè la paga de 426 euros que rebia no li arribava per a tot.

Des del mes passat tampoc no té ni aigua ni llum. Els hi van tallar, de forma que ha d'utilitzar espelmes per moure's pel pis i l'aigua l'ha d'anar a buscar a la font més propera.

L'avís que ha rebut del jutjat remarca, a més a més, que també s'ha d'endur totes les seves pertinences del pis perquè en cas contrari es consideraran "béns abandonats".

Un sac de nervis

Hermoso està feta un sac de nervis i no para de tremolar mentre explica el seu cas. Ha demanat ajuda als Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, però no n'ha tret l'aigua clara, i també a la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAHC). Va amb una maleta petita on guarda documentació com per exemple el requeriment judicial o el resum de la seva vida laboral. Porta una mena de pin amb una fotografia petita de la seva mare, morta fa poc. Va treballar a l'equip de neteja del Centre Hospitalari i a la cadena Schlecker, però fa mesos que no té feina. "Fas currículums però no et truca ningú", s'exclama.

Explica que el primer que feia quan cobrava els 426 euros el dia 10 de cada mes era pagar el lloguer, fins que se li va acabar la paga. També intentava fer un raconet per anar pagant els serveis bàsics. Quan se li va acabar la prestació "un dia un veí em va avisar que havien vingut del jutjat" i li van donar la fatídica notícia que havia de deixar el pis.

Relata que va anar a demanar ajuda a la Fundació Rosa Oriol i d'aquí la van derivar cap a Serveis Socials. "Escolten molt, però no et diuen res", afirma. Li van recomanar que deixés el pis i que llogués una habitació, "però no en tinc ni per això", es lamenta.

Actualment viu del que li donen els amics, i s'ha hagut d'estrènyer el cinturó perquè els nervis se la mengen i s'ha aprimat. "No vull fer pena", insisteix una vegada i una altra, "però això és el que hi ha. Arriba un moment que ja no saps què fer. Treus forces d'on pots i vius al dia. El que no has de fer és acotar el cap per res. És el que em van ensenyar". Per això s'ha decidit a explicar la seva situació tot i que no pot reprimir les llàgrimes.

A la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca expliquen que cada setmana els arriben casos semblants al de la Montserrat Hermoso. Berni Sorinas, de la PAHC, assegura que en els casos de lloguer no poden frenar el desnonament com el que amenaça Hermoso, i que la sortida que s'ha de trobar és a través de serveis socials. "L'Administració ha de trobar una solució", assegura. L'únic que pot fer la plataforma, en un cas com aquest, és negociar amb els propietaris de l'habitatge que se suspengui el desallotjament fins que no es trobi una solució definitiva al cas.