Trilogia de colomí de la família Tatjé. Colomí de la família Tatjé rostit amb polenta. Colomí de la família Tatjé sobre terra d'olives negres. Colomí rostit de cal Tatjé amb albergínia, tomàquet i anxoves. Aquests són alguns dels plats que es troben als menús dels restaurants més coneguts de Catalunya com el Celler de Can Roca de Girona, Els Casals de Sagàs, el Lluerna de Santa Coloma, el Montvinic de Barcelona i l'Àbac del manresà Jordi Cruz. Tots tenen estrella Michelin i també tots tenen a la seva carta un producte manresà, els colomins de la granja de la família Tatjé de Viladordis.

A Viladordis hi ha l'única granja de Catalunya que cria, fa créixer, prepara i comercialitza colomins, la cria dels coloms. La família Tatjé té dos colomars on hi ha unes 170 parelles que ponen i tenen les cries. Cada setmana en sacrifiquen una cinquantena que van a parar als millors restaurants de Catalunya, entre els quals el que fins ara ocupava el número ú del rànquing mundial, el Celler de Can Roca de Girona.

Explotació familiar

Tatjé explica que l'explotació agrícola i ramadera familiar, establerta a Viladordis a la postguerra, ha anat evolucionant d'acord amb els temps. On abans hi havia bàsicament porcs i vedells, ara hi ha conills, i fa 5 o 6 anys, parlant amb la família Rovira d'Els Casals de Sagàs, va sorgir la idea de criar colomins. "Ells els havien de portar-ne de Navarra o França. Ens van animar i aquí va començar al tema". Assegura que "a casa n'havíem tingut més o menys sempre, i no ens va sonar estrany".

En van acabar d'aprendre buscant informació, i "fa dos anys vam anar a França, a Brest, a veure una explotació exclusivament de colomins". A França hi ha més tradició de manejar colomins, i "ho treballen molt bé", diu. Pel que fa a l'estat espanyol, hi ha colomers a Castella, "però no són colomins tan afinats com els d'aquí".