La lluita contra les plagues dels tigres del plàtan i el pugó fa necessari realitzar tractaments fitosanitaris a l´arbrat. La matinada de dijous a divendres, entre les 3 i les 6, se´n farà un de ben cèntric al passeig Pere III, entre la plaça Espanya (inclosa) i la Muralla del Carme, i al carrer Sant Joan d´en Coll.

Per evitar la possible entrada del plaguicida a l´interior dels habitatges es recomana al veïns que durant aquest horari tanquin les finestres i, també, que retirin les mascotes o animals domèstics que hi puguin haver a les finestres i balcons.

També s´aconsella treure aliments i objectes dels balcons, si n´hi ha, i no passar sota la mà-

quina aplicadora mentre els operaris realitzen la feina.

La plaga Corythuca ciliata (Tigre del plàtan) és un insecte -una espècie d´heteròpter de la família dels tíngids- voraç d´uns quatre mil·límetres en estat adult, originari dels Estats Units, que fa molts anys que es troba en els plàtans de Catalunya.

L´any 2006, la Unitat de Parcs i Jardins de l´Ajuntament va detectar la plaga en diversos plàtans de Manresa, els quals van ser tractats amb èxit i es van recuperar.

Des de llavors les actuacions per minimitzar la seva presència es repeteixen a l´estiu. Aquests paràsits s´alimenten dels sucs de les fulles, cosa que fa que es vagin descolo- rint progressivament fins a que- dar de color groc i caure a terra massivament, si l´atac és molt fort.

L´insecte, que és visible per l´ull humà, vola no només de fulla a fulla, sinó també d´arbre a arbre. Per controlar-ne la proliferació cal detectar el moment de reproducció i intervenir per evitar que arribin a provocar molèsties. El Passeig és un punt especialment sensible per la concentració de plàtans i d´activitat ciutadana.

Els danys principalment són paisatgístics i ambientals, per l´aspecte antiestètic dels arbres i les possibles molèsties ocasionades pels paràsits adults a les zones urbanes.

Com que a Europa no tenen enemics naturals que puguin combatre la plaga sense química l´acció més reeixida per reduir-ne el nombre és mitjançant un tractament fitosanitari que es duu a terme amb un producte insecticida específic per a aquest tipus d´insectes.

La fumigació serveix també per eliminar altres paràsits que es puguin trobar en els arbres, com els afídids (pugó).

L´insecte va ser detectat per primer cop a Catalunya a la Devesa de Girona, l´any 1979.