"Els pares no deixaven anar els fills a jugar a la plaça Gispert. Consideraven que era un lloc insegur. Ara ja els deixen venir demanera natural a passar l'estona amb els seu amics. És un símptoma dels canvis que hi ha hagut". Ho explica Gerard Guitart, un dels propietaris de la cafeteria-llibreria Alzina. Les obres que s'hi van fer fa cinc anys i la voluntat dels propietaris dels bars i restaurants d'organitzar-hi activitats, com el campionat de ping-pong que es va fer la setmana passada, han portat ciutadans a passar-hi una estona agradable amb els amics. El civisme ha conquerit la plaça Gispert i ha fet fora les baralles, l'alcohol i les drogues.

Fa sis anys, veïns i comerciants denunciaven que a la plaça es reunia habitualment un grup d'unes deu persones per ingerir begudes alcohòliques. També traficaven amb drogues i cometien furts. Aquest mateix diari va donar notícia diverses vegades d'atracaments de què havien estat objecte establiments de la plaça. Actualment, qui s'hi reuneix són manresans d'altres barris que han decidit convertir la plaça en un punt de trobada de coneguts i amics. "Les persones que vénen a passar l'estona i la gent que ve atreta pels actes que s'hi organitzen han trencat el mal ambient que hi havia. La gent que convertia la plaça en un lloc a evitar per als transeünts s'ha sentit incòmoda amb els nous grups d'amics que hi vénen a passar l'estona i ha decidit eliminar la plaça Gispert com a punt de trobada. Segurament, el paper de la policia també hi ha tingut alguna cosa a veure", afegeix Guitart.

Ell va decidir obrir la cafeteria-restaurant perquè fa 15 anys que hi viu (ell en té 34), i assegura: «sempre he cregut en el potencial de la plaça i que seríem capaços d'atraure ciutadans a aquí». Fa quatre anys -un cop acabades les obres de remodelació d'aquest indret de Manresa- van obrir portes amb la intenció de fer-hi una terrassa i els altres restaurants van decidir també posar taules i cadires a l´aire lliure. Els propietaris dels bars i les cafeteries volien reconciliar-se amb l'espai públic.

A l'estanc que hi ha a la plaça Gispert hi han entrat a atracar dues vegades a punta de pistola, tot i que una el revòlver fos de joguina. Montse Nadal, que regenta l'establiment, assegura que, tot i els ensurts, ara hi ha més tranquil·litat gràcies el nou ambient propiciat per les terrasses. «Ara estem més segurs perquè anys endarrere estava realment malament. Això no vol dir que els problemes ja s'hagin solucionat perquè aquí a l'estanc encara hi ha petits furts i he d'anar alerta perquè ningú agafi res d'amagat», explica.

Toni Martín ha vist passar la vida de la plaça Gispert des de la seva històrica barberia i destaca que els robatoris ja no marquen el ritme quotidià del barri. Les corredisses ja no són de persones que sostreuen diners dels establiments, sinó que a vegades són de nens que hi vénen a jugar. «Bé, encara hi ha robatoris, però ara són més puntualment. Abans, la plaça era diferent i es podria dir que era com un lloc on simplement els cotxes hi aparcaven i venia gent problemàtica», rememora Martín.

Per a un dels propietaris de la llibreria Papasseit, Anna Roca, és una mostra de les ganes que hi ha de girar full a la plaça Gispert. El seu establiment va obrir fa dos anys i aprofita la ubicació al barri vell per insuflar-hi aires de modernitat tot oferint llibres de segona mà i alternatius que no ocupen prestatges de les llibreries més comercials. «Tot i la fama que tenia la plaça, nosaltres creiem en els barris antics de les ciutats com a indrets on es genera la vida social dels municipis. De fet, jo sempre m'hi he sentit còmoda. No s'hi val criticar el que passa aquí i no fer res», emfatitza Roca. Recorda que moltes persones la miraven estranyades quan va anunciar la seva idea d'obrir la llibreria a la plaça Gispert, però ara algunes hi vénen sovint, i acaben prenent una copa en algun dels bars de la vora o participen en les activitats que s´hi organitzen.