El correfoc de festa major, el 31 d'agost, recuperarà l'itinerari original, el que seguia els anys vuitanta, quan va néixer, i que el 2010 es va modificar per les obres a les places del Carme i de Montserrat. Enlloc de tornar a la plaça Major pel Cap del Rec passant per la plaça del Pedregar i la del Carme, s'hi va accedir per Vallfonollosa, amb parada a la Baixada de la Seu i entrada pel Pòpul.

Gemma Garcia Valldaura, que és la cap de correfoc d'aquest any i una veterana de l'entitat, que va presidir dos anys i en la qual també ha estat cap de la mostra del correfoc, explica que "el SAC, el Servei d'Ajuda del Correfoc, s'ho va estar mirant per fer el recorregut original pel Pedregar i el Carme", tenint en compte que, mentre que la plaça de Montserrat es va recuperar l'any després de la seva reurbanització, el 2011, la del Carme es va desestimar del tot per perillosa per culpa del pendent que té. Enguany, però, s'hi ha volgut apostar. Es va plantejar a l'Ajuntament i aquest no hi va posar cap pega, diu Garcia, que insisteix que "ha estat una decisió de l'entitat" i que el consistori no hi té res a veure.

Els dracs, en fila índia

"On hi ha el banc [que delimita el pendent] s'hi posarà una tanca i personal de Protecció Civil" per evitar ensurts, i on hi ha les escales, hi haurà la trentena de tabalers fent barrera. A banda, explica Garcia, a la part de dalt de la plaça, "que és la més perillosa, hi haurà les fogueres, que són el dimonis més tranquils, i a baix, on ja no hi ha perill, els moixogants, que comporten més moviment. Els dracs hi passaran en fila índia.

La cap del Correfoc remarca el valor de recuperar el "recorregut més autèntic" per la plaça i carrer del Pedregar i per la plaça del Carme, considerant que la Baixada de la Seu no té "cap encant" i que entrar a la plaça Major per la Baixada del Pòpul, de pujada, era una autèntica pallissa, confessa. En canvi, fer-ho pel Cap del Rec, de baixada, serà més descansat.

Des de final del 2014 una vintena de membres de Xàldiga, entitat responsable del correfoc, s'han reunit regularment per preparar la festa del foc, que el dia de la celebració implica cap a 300 persones, a banda dels assistents.