El doctor en Geologia Josep Maria Mata, manresà i vinculat a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, està assessorant el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de Tremp per fer un geoparc en aquesta zona. Seria similar al de la Catalunya Central, el primer que es va posar en marxa a Catalunya, i que també va tenir la participació activa de Mata a l'hora de posar-lo en marxa. El del Pallars Jussà seria el segon.

A la comarca hi ha molta mineria antiga, del segle XIX i començament del XX, explica Mata. Tenia les principals mines de Catalunya de coure, plom i zinc. Ara del que en queda se'n vol treure rendiment turístic. També té destacades formacions geològiques, remarca. Per a més endavant, Mata també té previst col·laborar en el projecte de crear un geoparc a la comarca del Priorat.

El geoparc de la Catalunya Central el formen els municipis del Bages i Collbató. El seu principal objectiu és fomentar i promoure el seu patrimoni geològic, i posar-lo al servei del desenvolupament econòmic del territori.

A més a més de donar a conèixer rutes turístiques, també impulsa treballs de formació i recerca. Les singularitats del geoparc del Bages són les coves del Toll a Moià, i les de Salnitre a Collbató, els parcs naturals de Montserrat i Sant Llorenç de Morunys, la conca potàssica i el Museu de Geologia Valentí Masachs de l'EPSEM.