L´empresa Pymsaforest ha interposat un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra l´acord de ple que ha permès aprovar el primer mapa acústic de Manresa. Aquest mapa divideix la ciutat en zones i per a cadascuna fixa uns límits del soroll permès. El que ha establert per al solar que ocupa Pymsaforest és amb el que no estaria d´acord l´empresa, que, com ha recollit aquest diari en anteriors edicions, té molt queixosos els veïns de l´entorn per temes de soroll, de pudors i de fums.

L´empresa Pymsaforest, amb la qual ha intentat parlar aquest diari sense èxit, tracta la fusta amb creosota i sals hidrosolubles per fer-la més duradora. És al barri de Valldaura, entre els carrers del Bruc, de Mossèn Vall, de Jorbetes i de Rubió i Ors. Els veïns fa molts anys que denuncien molèsties. La primera instància a l´Ajuntament la van presentar el 1978 i la darrera, el 2014. Una de les seves principals preocupacions és que la creosota ha estat considerada per la Unió Eropea i per l´Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units un possible cancerigen. El seu objectiu seria que marxés.

Personació de l´Ajuntament

Aquesta setmana l´Ajuntament ha passat per la Junta de Govern local oberta el tràmit d´aprovar la seva personació com a part demandada «davant la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el recurs contenciós administratiu número 130/ 2015 interposat per Postes y Maderas SA contra l´acord de ple del 19 de març del 2015, pel qual s´aprova definitivament el mapa de capacitat acústica de Manresa». Postes y Maderas SA (PYMSA) és el nom amb què l´empresa, creada el 1906, es va passar a denominar a partir del 1944. El nom de Pymsaforest és el resultat de la fusió de PYMSA i Santasusana SA, el 2007.

El 2014 el departament de Territori i Sostenibilitat va imposar una multa de 2.000 euros a l´empresa perquè no havia presentat el pla de gestió de dissolvents del 2012. D´altra banda, el febrer passat, Regió7 va informar que una sentència del 2009 fixa que el 31 de desembre d´aquest any Pymsaforest ha de marxar del solar que ocupa perquè se li acaba el lloguer. Hi ha la possibilitat que es posi d´acord amb el llogater (la immobiliària Profin Immobles SL) per renovar el contracte, si bé no tindria gaire sentit tenint en compte que les dues parts van haver de resoldre al jutjat quan s´acabava el contracte a instàncies de la immobiliària, que tenia oficina al carrer d´Àngel Guimerà de Manresa però que va tancar.

Nou categories

La proposta de zonificació acústica a Manresa inclou nou categories (al mapa adjunt n´hi surten menys perquè només hi ha les que tenen representació en el tros de ciutat que hi surt). La categoria que limita més el soroll és la A2 i la més permissiva, la zona de soroll. Segons el mapa de capacitat acústica de Manresa, el solar on és Pymsaforest té la categoria B1, que correspon a les «àrees on coexisteixen sòl d´ús residencial amb activitats o/i infraestructures de transport existents». En el rànquing de més a menys quant a la restricció del soroll, se situa en el tercer lloc dels nou que hi ha. Davant seu només té dues zonificacions més restrictives: la A2, que correspon als «centres docents, hospitals, geriàtrics, centres de dia, balnearis, biblioteques, auditoris i altres usos similars que demani una especial protecció acústica» i la A4, que són les «àrees amb predomini de sòl d´ús residencial».

La categoria A, que, com la B i C, es divideix després en subgrups més concrets, correspon a la zona de sensibilitat acústica alta; sectors del territori que requereixen una protecció alta contra el soroll. La B correspon a la zona de sensibilitat acústica moderada; sectors que admeten una percepció mitjana de soroll. La C és una zona de sensibilitat acústica baixa i comprèn els sectors que admeten una percepció elevada del soroll.

Cada zona té uns valors límit d´immissió (nivell que, d´acord amb la legislació, no s´ha de superar) en decibels. A la zona de sensibilitat acústica alta (A) en són 60 per al període de dia (de 7 a 21 h) i vespre (de 21 a 23 h) i 50 per al de nit (de 23 a 7 h); a la zona de sensibilitat acústica moderada (B), 65 per al dia i vespre i 55 per a la nit; i a la zona de sensibilitat acústica baixa (C), 70 per al període de dia i vespre i 60 per a la nit. Aquests valors són generals però després hi ha altres taules segons els diferents subgrups i usos.