"No sóc invisible, sóc un nen". Així s'expressava ahir el Marc, de 14 anys, un dels interns del centre de menors l'Estrep de Sant Salvador de Guardiola, que fa tres setmanes va ser objecte de diversos atacs per part de grups de veïns.

Ell va ser un dels usuaris d'aquest equipament que van prendre la paraula durant el berenar popular en suport als joves acollits en aquest punt que es va celebrar ahir a la tarda a la plaça Major de Manresa. La cita va reunir unes 200 persones en una vetllada organitzada per la plataforma No Alimentis el Racisme.

La trobada va alternar el caràcter festiu de les actuacions musicals -amb un pes especial per als cantants de hip-hop, com els del grup La Llama, provinents del barri del Raval barceloní- amb el to més reivindicatiu que hi van aportar els parlaments que es van succeir al llarg de la tarda.

A banda dels usuaris, també va prendre la paraula Steve Cedar, portaveu del col·lectiu Unitat Contra el Feixisme i el Racisme d'Osona, que va denunciar la doble modalitat de xenofòbia "activa i passiva" que hi ha a la societat.

Explicacions tardanes

Poc abans de cloure el berenar popular, la portaveu del col·lectiu organitzador, Núria Bosch, valorava la jornada d'ahir com una oportunitat per donar a conèixer la tasca de l'Estrep. Oportunitat, però, que lamentava que no hagi arribat fins dues dècades després de la seva obertura i fins que hi ha hagut situacions conflictives.

Bosch va destacar també el to simbòlic de la data d'ahir, que va definir com "el record dels perills de la supremacia racial", coincidint amb el dia de la Hispanitat. Tot i així, va voler deixar de banda els veïns del Calvet afirmant que el racisme és un problema global.