"Hi ha dues races al món: la de les persones decents i la de les indecents. No n'hi ha més". Amb aquesta afirmació que va ser llargament aplaudida, la barcelonina d'origen jueu Dory Sontheimer, va cloure l'acte que es va fer ahir a Manresa per recordar la Nit dels vidres trencats, que el 1938 va suposar l'inici de la deportació de la població jueva i, més endavant, l'Holocaust. Es va celebrar a la Casa de la Pau de la Comunitat de Sant Egidi.

La majoria dels assistents, un centenar llarg de persones, eren estudiants d'escoles i instituts de la ciutat. A ells, Sontheimer els va dir que tenen la possibilitat de construir un món sense discriminacions. "Sou la generació del futur i la nostra esperança".

Sontheimer va narrar la història de la seva família a Alemanya, perseguida pel règim nazi. Molts dels seus membres van morir en camps de concentració. Una història que els seus pares, que s'havien establert a Barcelona, li van amagar "per por, precaució i protecció", va explicar. No va ser fins que va morir la seva mare que es va assabentar de tot quan va trobar unes capses en un armari.