L'antiga fàbrica dels Polvorers passarà aquesta setmana a mans d'una associació cultural després que els actuals propietaris hagin decidit cedir les instal·lacions, que estan en un estat ruïnós, a una entitat que ha de donar a l'equipament un ús social i cultural. La família que actualment té els Polvorers no ha volgut revelar de quina associació es tracta, tot i que fonts properes a les negociacions han apuntat que és una "fundació àrab".

Les instal·lacions fabrils són situades a la carretera vella que connecta l'estació de Renfe amb la C-55, just al costat del riu Cardener. La nau ha estat objecte de robatoris en els darrers anys i fins i tot la coberta va caure el 2013 perquè els lladres es van endur bigues i pilars. A part, també hi va actuar la Policia Local de Manresa perquè les instal·lacions estaven ocupades i s'hi havien organitzat festes il·legals. Un dels set propietaris dels Polvorers, Ramon Palou -que és cònsol honorari de Guinea Bissau- ha manifestat a Regió7 la voluntat de "donar" les instal·lacions perquè "tinguin un ús en el futur".

"La família ha estat pensant en una solució per als Polvorers i finalment ha decidit fer una donació, que es materialitzarà a final d'aquest mes de febrer", afirma Palou. La voluntat és que les instal·lacions tinguin un "ús social i cultural" i per aquest motiu des de final de l'any passat es porten a terme negociacions amb una entitat d'aquest caire, que passarà a ser la propietària de l'antiga fàbrica. Unes converses que culminaran en els propers dies, quan se segelli l'acord entre els actuals propietaris i l'entitat. "Hem estat temps buscant una institució per fer el donatiu", afegeix.

Els Polvorers és un edifici que està protegit pel seu interès històric i les obres que s'hi han de fer han de conservar les fesomia que tenia la fàbrica abans que entrés en l'actual estat d'abandonament. Quan bona part de la teulada va caure, els propietaris hi van fer unes obres mínimes perquè l'estructura de l'edifici no cedís. Des de llavors, han estat buscant alguna societat i institució que es volgués fer càrrec de l'espai.