La visita a Manresa de Josep Anglada, ex president del partit xenòfob Plataforma per Catalunya (PXC), ha generat el rebuig per part de la CUP i de la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Bages (UCFR).

La CUP de Manresa ha volgut fer una sèrie de consideracions en relació amb aquesta visita. En primer lloc, vol recordar que Manresa es declarà formalment «Ciutat Antifeixista» el maig del 2013. El Ple Municipal va votar per unanimitat i a instància d'una moció presentada per la CUP que «l'Ajuntament realitzi una campanya permanent de neteja de propaganda d'activitats que incitin la discriminació racial, ètica o cultural o de qualsevol altre tipus,evitant així que a la ciutat s'hi trobin pintades, cartells, adhesius o fulletons racistes i feixistes» i també que «l'Ajuntament condemni formalment, denunciant i personant-se com a part quan calgui, totes les manifestacions i declaracions que facin apologia del racisme, de la xenofòbia, del genocidi o de la discriminació contra els drets humans». Aquesta declaració «es va refermar durant l'últim Ple Municipal, amb una declaració de tots els grups municipals en el mateix sentit. Així doncs, des de la CUP Manresa creiem que l'Ajuntament de Manresa ha de ser part activa en la denúncia pública per evitar l´acte feixista del senyor Anglada a la nostra ciutat, malgrat que aquest acte es realitzi en un espai privat».

Oposició frontal

En segon lloc, la CUP manifesta que «seguim apostant per combatre el feixisme en totes les seves formes i en tots els seus espais, independentment que aquest espai sigui públic o privat. Ni la ciutat de Manresa, ni cap ciutat del món hauria de donar cobertura a actes que fomenten l'odi entre les persones per raó d'origen. Per tot això, ens oposem frontalment a l'acte de presentació del Front Nacional Identitari Català».

En tercer lloc, «volem deixar clar que cal plantar cara al feixisme en tots els àmbits i aspectes de les nostres vides. Per tant, seguim apostant per combatre el feixisme al carrer però també creiem que només eradicarem aquesta xacra a través de l´educació basada en la igualtat entre les persones. Tenim clar que cal fer-ne un anàlisi teòric i crític i això passa pel seu estudi històric i per estudiar-ne la seva evolució i la seva adaptació als nous temps. Només serà a través de l'educació que aconseguirem que les noves generacions no caiguin als paranys del feixisme».

Pancartes a les entrades de Manresa

Per part seva, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme Bages també ha manifestat el seu rebuig frontal a l'anunci fet per l'exdirigent de Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, de reunir-se avui a Manresa amb partidaris de la creació d´una nova força racista que es presentaria a properes eleccions amb la denominació de Front Nacional Identitari Català.

Com a primera resposta a aquest fet, activistes d'UCFR del Bages han penjat aquesta nit dues pancartes a les entrades de la ciutat per avisar Anglada que «Manresa és ciutat lliure de feixistes», tal i com va aprovar el ple municipal el maig del 2013.

UCFR reitera que, de la mateixa manera que va fer el dia 30 de gener amb l'intent de concentració convocada per una altra formació política racista (en aquell cas SOM Catalans), seguirà contestat amb rotunditat qualsevol intent de violar el caràcter antifeixista i antixenòfob de la nostra ciutat.

De fet, apunta, així es va acordar ara fa un mes al darrer ple Municipal de Manresa quan es va aprovar per unanimitat una declaració de l´Ajuntament assegurant «que no es permetrà que a Manresa s'hi exhibeixin pancartes o lemes que fomentin l'odi i la violència cap a les persones per raó de sexe, origen, ideologia, orientació sexual o religiosa; que no s´ atorgarà llicència o permís d'ús a la via pública per fer actes de qualsevol formació que en els seus postulats facin apologia del racisme, la violència, la xenofòbia, l'homofòbia o la misogínia; i que en cas que alguna formació es concentri sense permís per fer proclames d'aquest estil, l'Ajuntament informarà les forces de seguretat perquè requisin les pancartes i tot el material, tenint en compte que són missatges que atempten contra els drets humans».

El Front Nacional Identitari Català, nascut a imatge del seu homònim francès, ja ha estat donat d'alta al registre de partits polítics i ara podria voler obrir seu a Manresa com ja ha fet en altres municipis catalans. Davant d'això, UCFR avisa a Josep Anglada que «Manresa no romandrà passiva davant d´aquesta nova agressió als valors amb què la ciutat rebutja qualsevol discriminació a persones per raó de sexe, origen, ideologia, orientació sexual o religiosa» i reitera el seu« compromís amb les persones migrades que fugen dels seus països d'origen per diversos motius i que vénen a la ciutat a buscar refugi i una nova vida, tal i com també assenyalava la declaració conjunta unànime de tots els grups municipals de l'Ajuntament».