El passeig de Pere III va ser el centre neuràlgic del Sant Jordi a Manresa, però, fora d’allà, a l’altra banda de la transitada Muralla, el barri vell també va reivindicar el seu protagonisme. Centenars de visitants es van passejar durant tot el dia per l’eix que formen sobretot el carrer del Born, la Plana de l’Om i el carrer de Sant Miquel, indrets on també hi havia parades de Sant Jordi, que van conviure enguany amb una nova proposta: les accions promogudes per comerciants del nucli històric aglutinats en el moviment L’Antic, nascut amb la voluntat de revifar el barri vell i que es va estrenar precisament ahir, aprofitant l’alta afluència de vianants per Sant Jordi.

I el resultat va ser força desigual: mentre que la zona del carrer de Sant Miquel i de la plaça del Carme van gaudir d’una bona concurrència, el sector de les places de Gispert i d’Anselm Clavé van quedar més fora del recorregut de Sant Jordi i, per tant, les propostes organitzades en aquests indrets van tenir menys públic.

Una de les impulsores de L’Antic, Vicky Garcia, de la Vermuteria Santa Rita de la plaça del Carme, valorava positivament la jornada. «Hem tingut molta feina i hi ha hagut molt moviment. Buscàvem, en el nostre cas, que la gent no es quedés només al carrer del Born i a la plana de l’Om, tal com sol succeir, i que pugés pel carrer de Sant Miquel. I és el que hem aconseguit», destacava. Una valoració una mica diferent la feia, en canvi, Sònia Sanz, de la botiga Toc Toc La Shop, que coordinava les accions de la plaça d’Anselm Clavé. «Quan hi ha hagut més moviment de gent ha estat sobretot al migdia, però en aquesta zona hem estat més sols. La gent que procedia del Passeig no ha vingut tant per aquesta zona», va reconèixer.

Tot i això, Sanz es mostrava animada a tirar endavant noves accions. «No podem deixar de fer coses aquí, perquè l’objectiu és portar-hi gent. Aquest dissabte no hem fet l’agost, però no podem deixar les iniciatives, ara que hem començat», va dir.

Una de les propostes de L’Antic que va tenir més requesta va ser el concurs de tapes. Durant el dia, diversos restaurants van oferir tapes als vianants en diferents llocs, com el carrer de Sant Miquel, la plaça del Carme, el carrer de Sobrerroca, la plaça Major, la plaça de Gispert i la Plana de l’Om. Durant el matí i la tarda, diversos discjòqueis van ambientar de música els carrers i places del nucli antic.

A més, es van poder veure propostes singulars, com ara una lectura de poemes des d’un balcó de la plaça de Gispert, que van poder escoltar els clients de les terrasses. Diverses exposicions i mostres, un taller de roses de patchwork a la plaça Clavé i un mercat artesanal de joves dissenyadors a la plaça del Carme van ser algunes de les altres activitats que es van oferir.

La idea de L’Antic és fer una acció un cop al mes. La propera és prevista per a l’ExpoBages, aprofitant de nou l’afluència de gent al carrer. I el 4 de juny es farà una cursa nocturna pel nucli antic.