Per la festa major de l'agost o al mes d'octubre, quan es compleixi el 65è aniversari. Qualsevol de les dues previsions hauria de ser la bona després que ahir la pluja arruïnés a mitges la festa amb la qual els Geganters de Manresa havien de celebrar el natalici de la geganta Pubilla, creada el 1951. Tot i que les tretze colles participants en la trobada van concórrer malgrat la malastrugança del clima, el programa previst, que incloïa un ball que només s'ha dansat dues vegades al llarg de la història, va quedar amputat.

La geganta Pubilla farà 65 anys l'octubre, i per celebrar l'efemèride s'havia muntat una festa que havia de culminar amb La Dansa de la Pubilleta, una peça que l'emblemàtica figura del folklore local només va ballar el 1951 i en les noces d'or, el 2001. Composta per Francesc Juanola i coreografiada per Antoni Reguant, es va estrenar el 21 d'octubre del 1951 i ahir s'havia de repetir amb l'acompanyament de dansaires de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. La pluja, però, va es-guerrar els plans.

La festa no va resultar completa però tampoc vàcua. L'inici, tal com estava planejat, es va celebrar a Casa Caritat amb la trobada de les tretze colles geganteres de la ciutat i d'arribades d'arreu del país. Després, però, la cercavila fins a la plaça Sant Domènec es va alterar i canviar per una desfilada fins a la plaça Major, on els protagonistes es van resguardar de les inclemències del temps sota els porxos de l'edifici de l'ajuntament. Dins la casa consistorial, l'alcalde Valentí Junyent i la regidora Anna Crespo van rebre els convidats i van repartir diversos records commemoratius.

A la plaça, aprofitant les finestres de treva aquosa, alguns gegants van improvisar diversos balls amenitzats per la banda que acompanyava els representants de Solsona i per la resta de músics i grallers. La festa grossa, doncs, queda pendent i ahir s'especulava amb dues dates. D'una banda, la festa major, un dels moments de l'any en què l'imaginari festiu de la ciutat més llueix. L'altra fita en el calendari és l'octubre, quan realment es complirà el 65è aniversari de la geganta Pubilla, la figura més antiga de Manresa després de la parella formada pel Gegant i la Geganta de titularitat municipal. El duet vell té una antigüitat de 175 anys, i el nou es va estrenar per la festa major de l'any 1982. L'Hereu, els gegantons i les figures de barris i entitats completen el quadre.