"Com neix un estat" és el títol de la quarta edició dels Diàlegs pel Futur que organitzen anualment Regió 7, UManresa-FUB i l´Ajuntament de Manresa. Aquesta edició tindrà lloc aquest dimecres, 11 de maig, de 9 a 13 h, a l´Auditori Plana de l´Om de Manresa, i amb la participació, entre d´altres, de Vincent Partal (periodista i director de Vilaweb), Martxelo Otamendi (periodista i director del diari Berria) i del també periodista eslovè expert en minories lingüístiques a Europa, Bojan Brezigar.

En ple debat sobre el procés independentista a Catalunya, els Diàlegs reflexionaran sobre el procés de construcció d´estats com Eslovènia, Txèquia, Eslovàquia o les repúbliques bàltiques.

La jornada s´iniciarà amb el parlament de benvinguda de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i continuarà amb una xerrada a càrrec de Bojan Breziguer sobre com va ser el procés d´independència d´Eslovènia.

Posteriorment, tindran lloc tres diàlegs sobre l´impacte del conflicte, la força de l´acord i l´imperatiu del poder, que serviran per completar el programa d´aquest fòrum de debat.

El moderador dels diàlegs serà el periodista manresà Marc Marcè, director de Regió 7. Hi haurà una Fila 0 ocupada per Montserrat Badia, Josep Camprubí, Gonzalo Lorza, Marcel Mateu i Imma Ubiergo.

Programa

09.00 h. Arribada i lliurament de la documentació

09.30 h. Benvinguda a càrrec de l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent

09.45 h. El procés d´independència d´Eslovènia

A càrrec de Bojan Brezigar, periodista, promotor del diari de la minoria eslovena a Itàlia, llicenciat en ciències polítiques, exPresident del Consell Europeu de Minories Lingüístiques, portaveu del ministeri d´Exteriors d´Eslovènia durant la presidència eslovena dela UE.

10.15 h. Diàleg 1: L´impacte del conflicte

Bojan Brezigar, periodista eslovè

Martxelo Otamendi, director del diari basc Berria i del desaparegut Egunkaria

Kristina Nastopkaité, periodista lituana, corresponsal del diari Lietuvos Rytas a Catalunya

11.00 Pausa per al cafè

11.30 h. Diàleg 2: La força de l´acord

Jaime Martín, cònsol honorari dela República Txeca a Barcelona

Joan-Ignasi Torredemer, cònsol honorari d´Eslovàquia a Barcelona

12.15 h. Diàleg 3: L´imperatiu del poder

Vicent Partal, periodista i director de Vilaweb

Josep Lluís Alay, Comissionat de Relacions Internacionals dela Diputació de Barcelona. Director de l´Observatori del Tibet i Àsia Central dela UB. Doctor en Ciències perla Universitat de Lovaina, llicenciat en Física i Filologia Semítica i doctor en Història perla UB

Laura Massana, diplomada en Treball social, exdiputada al Parlament de Catalunya per ICV

13.00 Cloenda

Moderador dels diàlegs: Marc Marcè, director de Regió 7.

Fila 0: Montserrat Badia, Josep Camprubí, Gonzalo Lorza, Marcel Mateu, Imma Ubiergo