Ordinadors portàtils en desús que es buiden i sanegen i es porten a escoles de tot el món que no hi tenen accés. L'ideòleg del projecte és Jordi Ros-Giralt, un vilafranquí, doctor en Telecomunicacions. Fa 4 anys es va sumar a la seva causa el berguedà de naixement i manresà d'adopció Vicenç Hontangas, que ara ha aconseguit la complicitat de l'Ajuntament perquè cedeixi a Labdoo (nom que surt de Laboratories for education, canviant la u per dues os) un petit espai a la Casa per la Solidaritat i la Pau Flors Sirera per guardar-hi els portàtils que hi vulgui portar la gent passades les vacances. Fins ara, els recollia a casa seva.

Per portar-los és imprescindible que els aparells funcionin, encara que vagin molt lents. A partir del 15 de setembre, la Casa Flors Sirera recuperarà l'horari habitual, els dilluns, dimarts i dijous, de les 11 del matí a les 2 del migdia, i els dimecres, de les 5 a les 7 de la tarda. També s'hi pot trucar o bé escriure un correu (a casaflorsirera@altecom.cat) per pactar una hora per deixar-hi el portàtil.

Després de Vilafranca, Manresa és el segon municipi on Labdoo treballarà amb el suport de l'Ajuntament. Gràcies a això, tindrà un punt de recollida-un hub, que en diuen- pensat per a les persones que hi vulguin aportar algun ordinador que ja no facin servir.

El següent pas, va dir Hontangas, seria trobar una escola dins la comarca que vulgui col·laborar-hi amb la cura del sanejament dels aparells, tasca que passa per eliminar-ne qualsevol informació privada que hi quedi i instal·lar-hi un paquet educatiu. A més a més, cada portàtil s'etiqueta amb un codi QR, de manera que el donant en pugui anar fent el seguiment i saber a quina escola acaba.

El proper 17 de setembre s'organitza a Barcelona, amb el suport de la UPC i de Barceló Congresos, una jornada per parlar d'aquest projecte, que ja ha lliurat més de 5.000 ordinadors a prop de 700 escoles, i ha beneficiat més de 18.000 estudiants de 113 països. Al món, hi ha 166 punts de recollida, que poder ser una escola, una casa, una empresa o una associació.