L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, considera que la demanda de l'Ajuntament de Sant Fruitós contra el de Manresa pels usos del Parc Tecnològic és "postureig, com diuen ara a les xarxes socials", amb l'únic objectiu de treure'n "rèdits electorals" .

El febrer del 2015 l'Ajuntament de Manresa va aprovar ampliar els usos del Parc Tecnològic que hi ha tocant a l'Agulla , que incloïa la possibilitat de fer-hi un hotel. Un hotel és el que havia d'anar també a l'Agulla, ja en terme de Sant Fruitós, juntament amb una benzinera i serveis de restauració, iniciativa que els municipis de l'entorn, entre els quals Manresa, van rebutjar. La proposta de Sant Fruitós va ser tombada per Urbanisme de la Generalitat.

Junyent no s'havia prodigat en declaracions sobre la denúncia interposada pel govern de Sant Fruitós encapçalat per l'alcalde Joan Carles Batanés, de Gent Fent Poble. Fins i tot en una roda de premsa en què va sortir el tema, va cedir la paraula al regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, "perquè jo potser no seria tan políticament correcte" (vegeu Regió7 del 21 de juliol).

Desbloquejar el parc

Ara amb l'arrencada del nou curs polític un dels temes que Junyent té sobre la taula és desbloquejar i desenvolupar "sí o sí el Parc Tecnològic" i que pugui tenir més usos que els actuals, tal com va aprovar el ple de l'Ajuntament de Manresa perquè, diu, "el conjunt del territori no perdi activitat econòmica i generi llocs de treball".

Per a Junyent, l'alcalde de Sant Fruitós hauria de ser conscient que qui li ha negat el projecte de l'hotel "és la Generalitat, no l'Ajuntament de Manresa" , i "jo haig de defensar els interessos d'aquest equip de govern i d'aquesta ciutat. A vegades tergiversem la realitat, però la responsabilitat última d'aquesta decisió era de la Generalitat", insisteix.

Segons opina, cal tenir "la voluntat de ser menys localista" , i afegeix que sovint es demana a Manresa "que exercim el lideratge del Bages", però "de la mateixa manera que la capital ha de ser generosa amb la comarca" també hi ha d'haver retorn "en benefici de tots els ciutadans del Bages, no els d'un color polític ni d'un govern".

Posa com a exemple que l'empresa Macsa s'hagi traslladat de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada al polígon de Sant Anna de Sant Fruitós. Això, afirma, és bo per al territori perquè hauria pogut marxar a un altre lloc. En aquest sentit espera que "tant de bo la inversió de l'hotel es quedi a Sant Fruitós de Bages".

Per tot això l'alcalde de Manresa considera que "el que convé és sumar esforços per trobar acords". Afirma, també, que aquestes desavinences no haurien d'afectar l'ampliació pendent del parc de l'Agulla. "El que caldria és que hi hagués el millor clima possible per desenvolupar els projectes d'inversió: accessos, adequació de nous espais, l'aparcament... Els tècnics continuen dialogant i els polítics també".

Els nous usos

El canvi d'usos del Parc Tecnològic preveu que una part es pugui destinar a oficines, serveis hotelers, de restauració, educatius, culturals, associatius o esportius.

Fins ara les empreses que s'hi volien instal·lar havien de destinar almenys el 50 % de la seva superfície a recerca i innovació. Amb el canvi es demanarà tan sols que aquest percentatge sigui rellevant. Per a l'Ajuntament de Sant Fruitós, això el convertiria en un polígon normal i no pas tecnològic.