Sis baralles i entre vuitanta i noranta intervencions de la Policia Local s'han produït a la plaça Gispert de Manresa des del mes de març per la presència d'un grup conegut al barri per molestar vianants i increpar persones de les terrasses.

Davant les preguntes de la CUP, la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, va explicar en el ple celebrat dijous al vespre que s'han fet reunions amb veïns i comerciants de la zona.

La regidora va admetre que hi ha "un descontentament generalitzat de veïns i comerciants" per aquesta situació.

Segons Sánchez, s'havia produït una "manca de comunicació durant un període entre la Policia Local i els veïns i comerciants i, també, amb altres serveis del mateix Ajuntament, ja que moltes vegades estem parlant de qüestions de brutícia i de temes sanitaris". La regidora de Seguretat Ciutadana va explicar que aquesta manca de diàleg és un tema a millorar.

Pel que fa a les accions, va assegurar que "se n'han fet, una altra cosa és que els veïns i comerciants tinguin la percepció que han estat suficients o no".

Per a Sánchez, aquesta és una situació que "afecta de forma transversal diferents serveis. Hi ha temes de seguretat, de neteja, d'urbanisme, de civisme, de serveis socials. Per això, una de les primeres coses que hem començat a fer és impulsar aquesta transversalitat. Ens hem de coordinar més i millor. I així ho estem fent".

No criminalitzar

Sánchez va afirmar que la majoria de problemàtiques afecten l'ordenança de civisme. "Per tant, hem de continuar insistint en la seva aplicació. S'està fent, però potser s'ha d'insistir, fer molta pedagogia en aquest tema. Una de les premisses de l'ordenança de civisme era precisament no castigar sinó fer pedagogia, per això no volem caure en la criminalització d'algunes de les situacions. Les analitzem i, si cal, les derivem, i si cal dissuadir conductes l'últim que utilitzarem és la multa si no parlem de delictes", va explicar.

Per part de la CUP, Jordi Garcés va recordar que, malgrat tot el que es va exposar, el fet era que el grup concret que generava els problemes "continua estant al mateix lloc dia rere dia". La regidora va aclarir que "no ens referim a un grup concret, sinó a un cúmul de situacions". Va afegir que "les accions de contingut policial no les diré, i molt menys en un ple de forma pública", i va reiterar que "cal evitar caure en la criminalització". No va detallar en què van consistir les intervencions policials i si havien donat lloc a alguna sanció.