Operació llampec per modificar els estatuts d´Aigües de Manresa i que els ajuntaments i ens públics als quals dóna servei tinguin representació en els òrgans directius històricament controlats per l´Ajuntament de la capital del Bages. Divendres, el Consell d´Administració d´Aigües de Manresa va aprovar la modificació dels estatuts; just abans del ple municipal d´avui es portarà la proposta a aprovació de la Junta General d´Aigües i, si tira endavant, al mateix ple es votarà la ratificació.

Així que en uns quants dies quedarà alterada una estructura de funcionament que s´ha mantingut durant dècades.

Cal recordar que, després de 125 anys de gestionar el subministrament de l´aigua potable de la ciutat, l´1 de gener del 1982 la Junta d´Aigües Potables de Manresa va deixar pas a la empresa Aigües de Manresa.

Ara, l´Ajuntament de Manresa continuarà tallant el bacallà, perquè es mantindrà com accionista majoritari, però en la presa de decisions també caldrà comptar amb els representants de: Calders, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, Fonollosa, Monistrol de Calders, Navarcles, Navàs, Pont de Vilomara, Rajadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Salvador de Guardiola, Santpedor; i de l´Anoia, Calaf. Igualment, gestiona serveis d´abastament en alta per al Consell Comarcal del Bages i tractament d´aigües residuals per a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament.

Noves condicions legals

La causa és que ha entrat en vigor una normativa europea amb noves condicions legals que obliguen a modificar la composició en el capital de la societat municipal Aigües de Manresa.

Les entitats públiques que es beneficien dels serveis d´una empresa com Aigües de Manresa han de tenir control directe en les seves decisions. Així doncs, per tal de continuar rebent el servei, s´han d´incorporar a l´accionariat de la societat.

El Consell d´Administració és format actualment per 9 membres de la Corporació Municipal de Manresa. A partir d´ara, dos d´aquests regidors deixaran el Consell, i entraran a formar-ne part un representant de la resta d´ajuntaments que s´hi incorporin, que actuarà en representació de tots, i també un representant del Consell Comarcal del Bages i un altre de la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament. En continuaran formant part, com fins ara, un representant de la Junta de la Sèquia, un dels propietaris plomistes, un dels treballadors, i un dels usuaris.

Pel que fa a la Junta General, fins ara en formaven part els 25 regidors de l´Ajuntament de Manresa i ara hi entraran també els representants de les institucions públiques que accedeixin al capital, que tindran dret de vot, proporcional a la seva representació a l´accionariat.