L´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, creu que és el moment de solucionar el futur del convent de les caputxines amb «esperit de diàleg» i reconeix que la cessió de l´espai religiós per part de les monges clarisses a la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) per fer-hi una residència d´avis «ha estat precipitada». El mandatari municipal, que també és president del patronat de la FSSM, considera que no només s´ha de posar en el punt de mira el bisbe de Vic, per la seva negativa d´acceptar l´acord, i assenyala que «tothom ha d´assumir la seva part de responsabilitat perquè les coses s´haurien d´haver fet d´una altra manera».

La comunitat de les monges clarisses va fer públic fa gairebé tres anys la cessió del convent a la fundació per la manca de relleu generacional i així garantir un futur a les instal·lacions i que tinguin un ús social. Però l´acord es va segellar sense el vistiplau del bisbe de Vic, Romà Casanova, com a màxim responsable de la diòcesi. A última instància és la Santa Seu qui ha d´aprovar l´acord, i el Vaticà ha designat el bisbe com a comissari pontifici per executar les seves decisions. De moment, Casanova ha declarat nul l´acord.

És precisament la reacció del bisbat el que porta l´alcalde a afirmar que «la cessió s´hauria d´haver fet d´una altra manera». Creu que el conflicte ha de passar a una nova fase amb la finalitat d´arribar a una entesa perquè «no només val tenir raó, sinó que te l´han de donar, i de moment no ens l´han donada». Per part de l´Ajuntament de Manresa, no només l´alcalde és membre del patronat de la FSSM, sinó que la regidora de Serveis Socials i Sanitat, Mercè Rosich, és membre de la comissió executiva, l´organisme que ha liderat els acords de cessió juntament amb els responsables de la fundació.

El patronat de la FSSM es reuneix dos cops l´any, i la pròxima trobada s´ha de celebrar d´aquí a dues setmanes. Si els seus membres ho aproven, donaran el vistiplau a l´Ajuntament per poder abordar el conflicte. «El consistori pot actuar com a mediador només si els 18 membres del patronat ho consideren oportú», deixa clar Junyent. I especifica que tothom hi ha d´estar d´acord perquè, opina, «el que convé és prendre decisions per consens i plantejar al bisbat un projecte sòlid i que tingui un ampli suport».

L´alcalde de Manresa té clar que no serà fàcil reconduir les relacions entre el bisbat i la Fundació Sociosanitària perquè «ara els posicionaments són molt distants», i en aquest sentit creu que «totes les parts han de cedir perquè es tracta de buscar solucions, i no de gestionar egos». A part de l´obstacle jurídic, creu que n´hi ha hagut d´altres en què ha topat el projecte que s´havia de desenvolupar al convent. «Hi ha el tema institucional, tot i que vam fer mediació en algun moment per arribar a un acord, però no ha estat fàcil. Després, hi ha l´aspecte estratègic, ja que s´hi hauria de desenvolupar un projecte d´aquesta envergadura perquè seria bo per al centre històric. I, finalment, hi ha el vessant de les persones, perquè allà hi ha unes persones que envelleixen i necessiten uns serveis», assenyala.

L´alcalde també reconeix la tasca de la FSSM, diu que «és una institució modèlica i molt recuneguda en l´àmbit de les residències de i de l´assistència sanitària» i espera que tingui en el futur un projecte al convent.