El 60 % del Centre Hospitalari de Manresa continuarà sent un equipament com fins ara, i la resta es requalificarà com a residencial per poder tenir més usos que els actuals. El Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) s'ha replantejat el seu objectiu inicial de requalificar tot l'edifici. El mateix ha passat amb el Carrefour. Preveia que l'hipermercat pogués créixer en superfície. Ara només ho podrà fer en alçada.

Són dos dels canvis que s'han introduït al POUM des que es va fer la seva aprovació inicial, el març del 2015, fins ara, que va cap a l'aprovació provisional, el penúltim pas abans que entri en vigor. S'han plantejat perquè s'han modificat els objectius del pla i per les al·legacions rebudes. En el cas del Centre Hospitalari, el 40 % de la part residencial tindria càrregues al damunt per poder donar continuïtat al carrer de Mn. Serapi Farré.

El govern municipal de Convergència, ara PDECat, i Esquerra, preveu que l'aprovació provisional es pugui portar al ple abans de l'estiu. El desitjable seria el març, van dir ahir l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy. També van expresar la seva voluntat que sigui «el màxim de consensuat» perquè no és un «document qualsevol». Es dóna el cas que tant a l'avanç del planejament com a l'aprovació inicial ERC, llavors a l'oposició, es va abstenir.

Ara compartint govern «hi ha hagut un treball intensíssim» per arribar un acord. Treball que també hi ha hagut amb la resta de grups municipals i amb projectes de participació amb la societat civil, van voler destacar. «Ningú no podrà dir que no hi ha hagut una participació intensa».

Junyent va assegurar que el POUM preveu un creixement sostenible «que la ciutat pugui digerir». No hi haurà, com fins ara, nous desenvolupaments urbanístics perquè preval la «qualitat de vida» i perquè «no té sentit si no hi ha demanda i abans no responem a la necessitat de recuperar» punts de la ciutat com el centre històric. «N'hem de tenir una cura extrema», va dir Aloy, perquè «és l'origen de la ciutat, allò que ens caracteritza i perquè està en una situació delicada». Per això el POUM preveu la millora i la rehabilitació de finques.

Aloy també va destacar que el document de planejament urbanístic preveu un increment de sòl per a equipaments de 33.000 metres quadrats respecte del document anterior.