josep sallent manresa

n La fiscalia demana dos anys i mig de presó per a un empresari aragonès acusat de la mort d'un transportista a l'eix Transversal, a Manresa, el maig del 2012. El camioner va morir quan una de les bigues de grans dimensions que transportava, que estava mal subjectada, es va moure de la càrrega i va impactar contra la cabina. El fiscal responsabilitza de l'accident el cap laboral de la víctima perquè no l'havia format sobre la subjecció correcta de càrregues i perquè tampoc no havia proveït el camió amb el material necessari per lligar les bigues. El judici se celebrarà la setmana vinent al Jutjat Penal número 2 de Manresa.

Els fets van tenir lloc el 14 de maig del 2012. La víctima era un veí de Badalona de 54 anys, Humberto Gula, de nacionalitat xilena, que treballava com a transportista de l'empresa Cotraba, amb seu a la Puebla de Híjar, a la província de Terol. Aquell dia, Humberto Gula transportava dues bigues de formigó de grans dimensions, que havia de portar fins al municipi francès de Clermont-L'Hérault, a prop de Montpeller, al sud de França. Cadascuna de les bigues pesava 5,3 tones i feia més de quinze metres de llargada.

Les bigues havien estat carregades a la seu de l'empresa, a la Puebla de Híjar. Els operaris les havien col·locat a sobre d'una plataforma de formigó, que havien instal·lat, al seu torn, al damunt de la plataforma del camió. Van ser subjectades entre si mitjançant dos cables d'acer, que són els que hi havia a disposició del vehicle.

El fiscal considera, però, que es tractava d'un material de subjecció insuficient i que, per tant, les bigues van quedar mal assegurades. Per aquest motiu, quedaven exposades a possibles desplaçaments provocats per les circumstàncies del trànsit.

Cap a les 7 de la tarda, el camió estava cobrint la ruta i era a la calçada en sentit Girona de l'eix Transversal, al terme de Manresa. Davant seu, circulava un altre camió de la mateixa empresa, que l'acompanyava en el viatge i que portava dues bigues més.

L'accident va tenir lloc poc abans d'arribar a l'accés del parc de l'Agulla, just on la calçada de l'eix passava de dos a un carril (ja que encara no s'havia estrenat el desdoblament de la via). Arribats a aquest punt, quan el camió de davant es disposava a canviar de carril, va frenar, la qual cosa va provocar que la víctima, que conduïa el camió de darrere, també frenés bruscament. A causa d'aquesta maniobra sobtada, una de les bigues que transportava aquest últim vehicle es va moure cap endavant i va destrossar completament la cabina del camió, la qual cosa va provocar la mort instantània, per asfíxia, del conductor. El vehicle va acabar impactant amb el camió de davant, el xofer del qual va resultar ferit lleu.

La fiscalia responsabilitza de l'accident l'administrador i director de l'empresa Cotraba, Iván P. L, de 40 anys. El fiscal assegura que l'empresari no havia proporcionat als seus treballadors la formació necessària sobre la subjecció correcta de càrregues, ni de les ordinàries ni de les especials. A més, els seus camions, com el de la víctima mortal, no estaven prou dotats de material de subjecció.

Per aquest motiu, el fiscal acusa l'empresari d'un delicte contra els drets dels treballadors, en concurs amb un delicte d'homicidi imprudent, per la qual cosa li demana inicialment la pena de dos anys i mig de presó. També reclama que l'empresa Cotraba i la seva companyia asseguradora indemnitzin l'esposa de la víctima amb la quantitat de 120.000 euros.