«Per voler tirar a terra aquest teatre, doncs el veig molt bé, renovat i molt maco. Felicitats a l´Ajuntament!». Va ser la resposta irònica que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va adreçar aquest diumenge a la nit a un dels dotze ciutadans que el van entrevistar en directe a TV3 des del teatre Conservatori de Manresa, la remodelació del qual va brillar davant dels centenars de milers d´espectadors que veien el nou programa de preguntes al President. El ciutadà en qüestió era un manresà de 28 anys, Joan Gil, que li acabava de retreure que, al seu parer, CiU de Manresa en el seu moment «hagués volgut tirar a terra aquest teatre», sense especificar que el que va fer l´aleshores govern municipal va ser impulsar un referèndum popular on va guanyar aclaparadorament el no.

Joan Gil va fer una de les preguntes més bel·ligerants al President, tot centrant-la en el procés sobiranista. «Per què hem de confiar en vostès a l´hora de tirar-lo endavant?», va preguntar a Puigdemont després de manifestar la seva decepció per com està anant el procés. Puigdemont va demanar «no tenir pressa» i va sol·licitar confiança. «Jo em vaig comprometre a fer-ho bé. I a tenir a punt les estructures d´estat en el moment en què aquest país prengui la decisió de moure´s com un estat independent», va assegurar. Puigdemont va recordar que «encara no han passat els 18 mesos» de la legislatura, però tampoc no va garantir que, un cop transcorregut aquest temps, s´estigui a punt per a la desconnexió.

Els ciutadans van interpel·lar el President des d´un faristol instal·lat al centre de la platea, enmig del públic, acompanyats pel presentador Carles Prats. A dalt, a l´escenari, en dos faristols, hi havia Puigdemont i la presentadora Lídia Heredia i, darrere, 30 espectadors més. El públic, format majoritàriament per manresans i molts bagencs, era conscient de la transcendència del moment i va vibrar amb un debat intens, en què els dotze entrevistadors van buscar el cos a cos amb Puigdemont.

Dels dotze ciutadans que van preguntar, dos eren de Manresa. A banda de Joan Gil, l´altre va ser el director de l´escola pública de la Font dels Capellans i excandidat d´ICV a l´alcaldia, Lluís Cano, que va centrar un dels cara a cara més tensos. Cano va retreure al President que el seu Govern mantingui l´escola concertada, cosa que, al seu parer, únicament serveix per segregar els alumnes. De les dotze escoles públiques que hi ha a Manresa, va recordar, algunes són considerades de màxima dificultat «perquè tenen alumnes amb dificultats d´aprenentatge», pel seu entorn socioeconòmic. «Sap quantes concertades de Manresa tenen aquest problema? Cap», li va etzibar. Puigdemont va dir desconèixer el cas de Manresa («si de cas, aquí tinc l´alcalde per preguntar-l´hi després») però va assegurar que el model educatiu català dóna bons resultats. «La concertada ens ajuda a sostenir el model per tal que tots els alumnes tinguin accés al coneixement en igualtat d´oportunitats», va dir. Però no va convèncer Lluís Cano: «sap què és, que en una aula de 27 nens de 3 anys, no n´hi hagi cap que parli una llengua llatina? Ni català, ni castellà, ni francès?».

Abans de la intervenció dels dos manresans, les preguntes sobre economia havien centrat el primer torn. Un treballador de Sant Cugat va encetar el debat preguntant al President com frenarà la pèrdua de llocs de treball en la indústria. Puigdemont va confiar en les empreses d´alt valor tecnològic i va aposar per la formació en aquest sentit. «Però què fem amb el problema actual de l´atur? Amb el present?», va insistir el santcugatenc. «El Pacte Nacional per la Indústria està posant les bases sòlides perquè, si mai torna a succeir una crisi com la que hem tingut, no torni a tenir els mateixos efectes», va respondre Carles Puigdemont.

Les referències al procés sobiranista no van tardar a arribar, molt abans que sortís el tema. El pare d´una noia que treballa a Finlàndia va preguntar com es planteja lluitar contra la precarietat laboral «en una futura República Catalana». I la Leire, de 19 anys, va retreure al President que, «amb l´excusa de la independència», no es destinin diners a pagar les matrícules als universitaris. «Tristament, aquest país no pot gestionar les beques, malgrat que hi ha una sentència del Constitucional que ordena a l´estat espanyol passar-nos la competència», va replicar-li Puigdemont. La Leire va protagonitzar un dels moments anecdòtics en quedar durant uns segons en blanc. «Segur que sortiré a l´APM», va dir. «Tranquil·la, tots hi hem sortit», va respondre-li el periodista Carles Prats.

Després de l´educació, va tocar el torn a la sanitat, amb una metgessa de Bellvitge que va criticar les llistes d´espera i les retallades i es va avançar a la resposta del President. «Ja sé que em dirà que als pressupostos hi ha 13 milions destinats a Bellvitge, però és que en necessitem 50». La corrupció i la desconfiança en la política no van faltar en un debat que va situar Manresa en el centre mediàtic del país.