L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la Universitat Politècnbica de Catalunya organitza la primera edició de la fira HiTech, dedicada a l'aprofitament i l'excavació de recursos minerals. Se celebrarà aquest dimecres, 3 de maig, a Manresa, i el dia 4 es traslladarà al Garraf. Reunirà més de 250 professionals del sector.

Es tracta de la primera mostra d'alta tecnologia en materials naturals i serveis per a l'excavació de minerals de l'arc mediterrani.

La fira té com a objectiu mostrar a professionals, empresaris i entitats capdavanteres del sector i a la societat en general la tecnologia més innovadora i sostenible aplicada a la maquinària, als sistemes i processos, i als materials vinculats amb l'aprofitament dels recursos minerals. També, fer-se ressò d'aquesta activitat primària, sovint desconeguda.

Demostracions al campus

A la mostra hi participaran empreses capdavanteres que exposaran les seves propostes i innovacions en estands, per exemple un làser escàner, drons o un simulador de carro perforador. El simulador permet formar operadors de manera segura i eficaç gràcies a un disseny que reprodueix de manera real l'entorn de treball.

Al campus de la UPC de Manresa també es faran demostracions. Una de les més destacades serà la de l'empresa Catalana de Perforacions, que mostrarà com es fa una perforació horitzontal dirigida. Es tracta d'una tècnica que s'utilitza per perforar carreteres urbanes i interurbanes i, fins i tot, rius. Aquesta demostració es durà a terme de les 10 del matí a 1/4 de 2 del migdia.

El dia 4 la fira es traslladarà a la pedrera La Falconera del Garraf. Hi haurà exhibicions de màquines pesants i de drons que sobrevolaran la zona per cartografiar-la. Al final d'aquesta jornada hi haurà una voladura, una excavació mitjaçant explosius, controlada electrònicament.

L'acte inaugural es farà dimecres a 2/4 d'11 del matí a la mateixa Escola Politècnica de Manresa. L'EPSEM és l'únic centre del nord-est de la península amb estudis universitaris en enginyeria de l'aprofitament dels recursos minerals. Al centre s'exposaran roques ornamentals per a l'arquitectura i la construcció.