Els minerals formen part del nostre dia a dia, encara que moltes vegades no en som conscients: el terra que trepitgem ara mateix segurament està fet d'àrids i formigó, que provenen de la roca calcària; les parets són de guix, procedent del sulfat càlcic; els vidres de les finestres vénen del silicat i els marcs d'alumini que les subjecten, de la roca bauxita. Per tant, els minerals (i l'activitat minera) són indispensables en la nostra societat. Aquest dimecres, a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) no només va quedar palès això, sinó que la fira que acollia, la primera edició de la HiTech en l'aprofitament i excavació dels recursos minerals, va demostrar que avui dia la mineria ja no és sinònim de pic, pala i casc, sinó que existeix una tecnologia d'última generació al servei d'aquesta activitat.

La fira, que és la primera de tot l'arc mediterrani dedicada a l'alta tecnologia en materials naturals i en serveis per a l'excavació de minerals, celebrava aquest dimecres a Manresa i aquest dijous en una pedrera del poble del Garraf la seva primera edició amb la intenció de quedar-se i créixer: «serà biennal i tenim la voluntat que arribi a professionals de tot l'arc mediterrani», subratllava el seu coordinador, el doctor Josep Font.

La fira, que aquest dimecres exhibia 24 estands d'empreses de tota la Península al pati de l'EPSEM, té per objectiu donar a conèixer les noves tecnologies del sector als col·lectius de professionals (col·legis oficials de mines, camins, arquitectes, geòlegs, obres públiques...), i també als alumnes de la UPC i a la societat en general. A banda dels estands, amb serveis i maquinària amb destacades innovacions digitals, van tenir lloc diverses demostracions d'aquestes màquines.

Una de les exhibicions que van generar més expectació al pati de l'EPSEM i que van cridar l'atenció d'una norantena d'assistents, va ser la perforació horitzontal dirigida que van dur a terme l'empresa amb seu a Santpedor Catalana de Perforacions. Aquesta empresa bagenca, pionera en aquest tipus d'excavacions a tota la Península, va demostrar com es pot realitzar una perforació (per instal·lar, per exemple, un servei de gas) sense haver d'obrir una rasa. A través d'un georadar es localitzen les canonades ja existents per no malmetre-les, a continuació, una màquina excavadora amb un braç anomenat capçal direccionable injecta líquid d'alta precisió per trencar el material. Un cop el capçal arriba al punt de sortida, s'instal·la un eixamplador que fa augmentar la perforació en la mesura desitjada.