La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central ha programat per al 2017 una activitat de formació de professionals per tal que tots els interessats en aquest tema aprofundeixin en la utilització de les teràpies psicològiques de tercera generació (consciència plena o mindfulness, teràpia d'acceptació i compromís, etc.) sobre aspectes relacionats amb el tractament del tabaquisme.

A més, ha estat un espai de trobada dels professionals involucrats en què han compartit experiències i intercanviat informació per a millorar l'atenció que ofereixen.

La sessió s'ha dut a terme a la Gerència Territorial de l'Institut Català de la Salut de Catalunya Central, amb més de 40 persones inscrites, i ha anat a càrrec d'Antònia Raich, psicòloga clínica de la Divisió de Salut Mental d'Althaia especialitzada en tabaquisme i addiccions, i de Xavier Ceballos, psicòleg, màster en recerca en psicologia de la salut.

El tabaquisme és la primera causa de mort evitable i un problema de salut de gran magnitud. Per això requereix un abordatge ampli que impliqui actuacions de prevenció, assistència, formació i investigació.

Per avançar en l'abordatge d'aquest problema des de tots els àmbits i a tot el territori es va crear la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central.

Alguns dels objectius de la Xarxa són la detecció de necessitats específiques, la motivació dels professionals i les institucions en la lluita contra el tabaquisme i fomentar l'intercanvi d'experiències. I un dels seus reptes és la formació dels professionals d'acord amb les necessitats detectades.