La nova Facultat de Medicina de Vic i Manresa s’ha presentat aquest migdia en societat a la capital del Bages en un acte en el qual hi han assistit representants del món de la salut, empresarial, econòmic, d’ensenyament i associatiu de la ciutat. A finals del mes passat el govern central va donar el vist-i-plau definitiu als nous estudis de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, que començaran a finals de setembre amb 80 alumnes.

El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, ha explicat que la nova facultat generarà un del 0,3 % del producte Interior Brut de les comarques d’Osona i el Bages. Això representa un impacte de 22 milions d’euros.

Són impacte directes, fruit de la inversió per posar en marxa els nous estudis; indirectes per als sectors que se’n beneficiaran; i impacte induït pel consum de béns i serveis que realitzaran els empleats o usuaris. Es preveu que crearà 243 llocs de treball.

A la presentació de la facultat hi van participar l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Joaquim Arimany; el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, i el director general corporatiu del Col·legi de Metges de Barcelona, Marc Soler.

A la presentació de Medicina Arimany també va comentar que ja s’ha posat en marxa el procés per seleccionar els professors. Aquest primer curs seran 12, i se n’han presentat una norantena.

«Projecte aconseguit», ha destacat. «Amb la complicitat de tots. Són una universitat de naturalesa pública, gestió privada i amb vocació municipalista». Arimany ha tingut paraules d’agraïment al fins ara conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per haver cregut en el projecte i el suport que hi ha donat.

L’alcaldessa de Vic ha destacat, al seu torn, que Manresa ha aprofitat una oportunitat, que ho ha fet amb perseverança i que s’ha donat un exemple a tothom «que la suma no suma, sinó que en aquest cas multiplica». En una breu intervenció ha declarat que els nous estudis aportaran riquesa universitària, cultural, coneixement i econòmica.

Junyent ha assegurat que és «indiscutible» que la facultat farà una gran aportació al país. «Necessitem equilibri territorial», ha reivindicat abans de demanar la implicació de tota la societat en el projecte.

El degà de la facultat, Ramon Pujol, ha destacat que el campus de Manresa té infraestructura, el centre de simulació, que li dóna expertesa, mentre que el rector de la Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña, ha remarcat que la facultat posarà en marxa un model pedagògic nou, amb vocació internacional, basat en la recerca i lligat al territori.

A l’acte també hi ha intervingut el director general corporatiu del Col·legi de Metges, Marc Soler. Ha afirmat que els pròxims 10 anys és previst que es jubilin 8.000 metges. En fan falta, doncs, de nous.