Paqui Borjas i Reyes és la guanyadora del Premi Maria Casajuana 2018, segons s'ha anunciat aquest dijous a la tarda en una roda de premsa. El premi s'entregarà el dia 8 de març a l'Espai Gastronòmic del Kursaal a les 9 del vespre.

El Premi Maria Casajuana, instaurat l'any 2002 per la Secció Local d'ERC i de les JERC de Manresa, amb motiu del Dia Internacional de la Dona és un guardó que cada any premia una manresana i amb el qual es vol significar la lluita, l'esforç, la constància i la implicació de la dona en la vida laboral i social del nostre país. El guardó porta el nom de Maria Casajuana perquè el seu nom simbolitza tots aquests atributs.

El jurat d'aquest any està format per Conxita Almarcha, de l'Associació Lilium; Jordi Ramos, de la colla Castellera Tirallongues; Francesc Serrat, de Canal Taronja; Abel Gallardo, de Regió7; Fina Farrés, premiada de l'any 2017; Maria Rovira, membre de les JERC; Mireia Estefanell, regidora d'ERC; Cristina Cruz, presidenta del jurat i regidora de la Dona; Alba Baltiérrez, membre de l'executiva d'ERC; Àdria Mazcuñán, secretària de polítiques d'igualtat d'ERC Bages; i Mariona Homs, secretària de la dona de l'executiva d'ERC.

Qui és la guanyadora?

Paqui Borjas i Reyes va néixer a Súria el 1963 i és mare de dos fills que es dediquen també a l'art, la Gemma i el Mateu. Artista, Arterapeuta, Educadora Emocional i Clown, es forma en dansa i expressió teatral, educació infantil i arteràpia.

Inicia la seva vida professional en el món de l'educació i amb el temps la vincula amb l'art, creant el seu propi projecte d'art i educació emocional.

Dedica gran part de la seva vida professional a Manresa i la comarca del Bages, en centres educatius i instituts. És una dona molt sensibilitzada amb la infància desfavorida i la violència de gènere que utilitza el clown com a eina per expressar i posar en manifest les injustícies socials. És la creadora del projecte Expressa't. Educació emocional i arts escèniques que utilitza el teatre i la dansa com una via per resoldre conflictes emocionals. Utilitza també la teràpia del moviment i la consciència corporal, com una via per a l'expressió i la comunicació.

A banda, des de fa anys col·labora desinteressadament i de forma altruista amb diferents associacions i entitats de caire social i cultural organitzant tallers, projectes i festivals de caire solidari. En destaquem la col·laboració amb la Fundació Ampans en el projecte Parelles Artístiques, amb Creu Roja Manresa acompanyant dones africanes dins el projecte Innana i fent tallers culturals i artístics amb Dianova. També amb Creu Roja ha acompanyat persones grans a través de l'humor.

Ha participat al Festival solidari i ha creat la caravana solidària per la pau de Pallassos sense Fronteres en benefici a la Infància Refugiada, amb el Festival en benefici a l'Associació TEA (síndrome de l'Espectre Autista) de la Catalunya Central i amb la plataforma Casa nostra casa vostra del Bages. Fa cursos de Tango com a teràpia de creixement personal a dones víctimes de la violència masclista amb l'associació LILIUM i el SIAD i el taller "la dona que habita dins teu" en l'àmbit del 8 de març a diferents Ajuntaments de la comarca.

En la seva vessant cultural, col·labora en les fires Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada, a la Fira de l'Aixada de Manresa i fa visites teatrealitzades a la Colònia Vidal de Berga. Recentment ha col·laborat amb el Festival KLAM com a clown "EL Dictador" de Charlie Chaplin 2017.