El consell d'alcaldes del Moianès debatrà la setmana que ve si ha de ser el Consell Comarcal qui impulsi de forma urgent l'ampliació de la depuradora de Moià, en lloc d'esperar que ho faci l'Agència Catalana de l'Aigua, que no es creu que ho faci abans del 2019.

La proposta va sorgir ahir d'una taula rodona organitzada a Moià sobre la problemàtica de la contaminació de la riera de la Tosca, que fa trenta anys que dura i que s'ha agreujat durant l'última dècada. La poca capacitat de la instal·lació, inaugurada l'any 1999, és una de les causes de la brutícia de l'aigua, que sovint presenta escuma i males olors.

Durant el debat, l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells (CUP), va ser una de les persones que va defensar la necessitat d'ampliar de forma urgent la depuradora, sense esperar que ho faci l'ACA. "El Consell Comarcal del Moianès té eines per encarregar-se de projectes d'aquest tipus. Per fer-ho, podem buscar ajuts en forma de convenis amb l'ACA o amb qui sigui, però no ens podem permetre quedar-nos de braços plegats". Vancells va recordar que la contaminació de la riera "és un problema d'abast territorial, que afecta la majoria dels municipis del Moianès". Durant l'acte, però, també es van sentir veus alertant sobre l'alt cost que té no només ampliar una instal·lació d'aquest tipus, sinó després mantenir-la i gestionar-la.

El regidor de Medi Ambient de Moià, Albert Clusellas, va explicar que l'ACA té catalogada l'ampliació de la depuradora moianesa "en la seva primera tanda d'inversions", davant d'altres zones de Catalunya que no tenen depuradora, "cosa que confirma la importància del problema que tenim". Clusellas va assegurar que, des de l'Ajuntament de Moià, "estem collant i fent pressió".

Durant l'acte, organitzat per l'associació L'Espuma, La Cosa Nostra, es va deixar palès que, tot i que la depuradora té una dimensió òptima per al volum de població del Moianès, "el problema de la contaminació és industrial". Segons va explicar una representant de l'entitat ecologista El Fanal, "l'ACA ens ha dit que el problema principal és de les connexions deficitàries de les empreses".