La tensió política s'arrossegava des de feia dies a Monistrol de Calders, però ningú s'ha sortit del guió i Sílvia Sànchez de CDC ha estat investida nova alcaldessa. Ha rebut el suport del seu grup i de MDI-ERC. La divisió que es viu en el consistori arran de la polèmica sortida de la CUP del govern municipal s'ha escenificat quan el secretari de l'Ajuntament ha proclamat Sànchez com a la nova líder de l'executiu local. El moment de la investidura, els tres regidors de la CUP han abandonat l'escenari del pavelló -on ha tingut lloc el ple- i juntament amb els ciutadans i membres del partit s'han posat d'esquena reivindicant el dret a decidir. I és que la formació vinculava la seva continuïtat al capdavant de l'Ajuntament a una consulta popular.

A les 12:00h ha començat la moció en un pavelló ple. Entre els assistents, hi havia el diputat convergent David Bonvehí. Per part de la CUP han fet acte de presència els tres regidors de Manresa i d'altres poblacions de la Catalunya Central, com Berga. Entre el grup cupaire que ha donat l'esquena a l'acte de proclamació de l'alcaldessa s'ha pogut veure algun rostre conegut com de l'actriu Marina Glatell -coneguda per les seves intepretacions a sèries de televisió i en pel·lícules- ja que està empadronada al municipi.

Sànchez ha detallat el cartipàs i les prioritats del govern que dirigirà. Seguidament ha intervingut Ramón Vancells, l'alcalde destituit de la CUP, i ha dit que la moció de censura no està justificada. Ha afegit que el govern sortint té el suport del carrer.

Els grups municipals de CDC i MDI-ERC de Monistrol de Calders van presentar una moció de censura contra l´alcalde del municipi, Ramon Vancells, de la CUP. Les causes que han comportat la presentació de la moció de censura, segons han argumentat els dos grups promotors, són «la falta de suport del govern de la CUP, alguns incompliments dels acords de ple de l´Ajuntament, i la falta d'acord amb els regidors de l´oposició que han fet impossible la governabilitat del municipi».

La CUP va ser el partit guanyador a les eleccions municipals del 2011, però no van obtenir la majoria absoluta, ja que es va quedar amb 3 dels 7 regidors que té el ple municipal. Convergència i MDI-ERC en tenen dos cadascun, i cap de les tres formacions no va arribar a acords per formalitzar un pacte. Després d'un any de govern en minoria de la CUP, ara les dues formacions que fins ara han estat a l'oposició han decidit formalitzar una aliança, que va precedida de la moció de censura a l'alcalde.

Vinculacions nacionals

Un cop acabat el ple, Vancells ha dit als mitjans de comunicació que el que havia passat aquest dissabte havia estat la culminació d'un fet "poc democràtic". Vancells ha recordat que hi havia sobre la taula una eina "més democràtica", com és la qüestió de confiança ciutadana a la que el govern de la CUP s'havia compromès per al setembre. "No entenem el perquè de la moció de censura sinó és perquè tenien l'absoluta seguretat que perdrien", ha dit.

L'exacalde ha insistit en la relació entre la situació de les dues formacions a nivell nacional i la presentació del a moció de censura. Per a ell, la moció no s'hauria produït si la CUP hagués donat suport als pressupostos de Junts pel Sí ja que ha considerat que aquest va ser el punt d'inflexió i el moment en que "es va obrir la veda per posar les coses més difícils a la CUP". "Des de llavors fer mal a la CUP és gratuït i es pot fer", ha declarat.

En aquest sentit, ha afegit que només fa un any que governaven i que "es miri com es miri no hi ha cap argument a nivell local que justifiqui la moció de censura". Ha defensat que els cupaires han creat espais per consensuar i dialogar i que si no s'ha fet ha estat perquè l'oposició no ha aprofitat aquests espais.

Vancells ha negat també que hagin deixat de banda una part de la ciutadania i que hagin provocat una ruptura i ha assegurat que tot el que han fet ha estat treballar pel poble. Sobre això, ha afirmat que la moció farà mal a Monistrol perquè posa en risc projectes que s'havien de tirar endavant com per exemple un nou sistema de recollida de residus.

La CUP haurà de celebrar una assemblea per decidir exactament el seu paper a partir d'ara però ha assegurat que continuaran fent feina a l'oposició i que mantindran sobre la taula la consulta ciutadana per saber quina és l'opinió dels veïns sobre la seva acció de govern i ha afegit que els grups de treball creats "seguiran actius fora de la institució". "No farem boicots, no ens mourà l'odi", ha apuntat.

Per la seva banda, la nova alcaldessa ha negat la vinculació entre la política nacional i la moció de censura: "Ja m'agradaria a mi tenir tant de poder per pensar que la meva decisió política pogués influir. No ha influït, no hem rebut cap indicació". Així, ha dit que la moció ha arribat després que "molta gent" els fes arribar el missatge que no se sentien "ni representats ni protegits" i per l'allunyament que s'ha anat produint en els darrers mesos.

Sánchez ha dit que des del gener hi ha hagut "una falta d'entesa total" i ha assegurat que si la CUP hagués volgut ara estarien treballant plegats en el govern. Entre d'altres, ha acusat el govern de la CUP de no explicar a l'oposició projectes que afectaven el poble.

Sobre la consulta ciutadana proposada per la CUP, ha dit que aquesta forma part del projecte electoral de la CUP i no del seu, mentre que sobre els grups de treballs ha mostrat "respecte" i la intenció d'escoltar i continuar amb la feina iniciada, tot i que també ha dit que és una forma de treball que no coincideix amb el seu programari i que, per tant, "no tindran el mateix pes legal ni poder de decisió que els regidors de l'Ajuntament".

Sobre una fractura al poble, l'alcaldessa ha acusat els cupaires de negar la salutació al carrer i "girar la cara" als membres de la resta de formacions i s'ha mostrat convençuda que "faran boicot" al que vulgui tirar endavant el nou govern. "De democràtics se n'ha de ser sempre, no només pel que a un li convé", ha asseverat. Sobre el seu projecte, ha explicat que treballaran "des del minut zero" i que ho faran en àmbits com la gent gran, la dinamització del turisme i l'oferiment d'oportunitats als joves perquè no marxin.