L'equip de govern de l'Ajuntament de Monistrol de Calders (CDC i MDI-ERC) no té previst implantar l'any vinent el sistema de recollida de residus porta a porta tal com preveia la CUP abans que la moció de censura l'apartés del govern. L'alcaldessa de Monistrol, Sílvia Sánchez (CDC), ha assegurat que aposten pel model ja que "la millor manera de reciclar és el porta a porta", però considera que "si no fem una campanya d'educació és difícil". Tot i l'aposta, el govern no veu clara la gestió del servei des del consistori com proposava l'anterior govern.

En aquest sentit, l'Ajuntament aposta per deixar per a més endavant la implantació del nou sistema de recollida i començar per sensibilitzar a la ciutadania. "Si no hi ha la col·laboració de la gent no tindrà èxit", diu. De moment, el consistori ja treballa en algunes accions per millorar l'índex de reciclatge que hi ha al municipi. La primera iniciativa que preveu posar en marxa és "endreçar els contenidors perquè hi hagi més àrees de recollida completes amb totes les opcions". Ara, hi ha molts contenidors dispersos, un fet que dificulta el reciclatge.

Sánchez creu que cal buscar la manera de fer campanyes de sensibilització i fomentar l'ús, per exemple, de la deixalleria mòbil, "que no té l'activitat que hauria de tenir". Per a l'alcaldessa, si aquestes campanyes i iniciatives funcionen i es nota una millora es poden començar a plantejar el porta a porta, "perquè ara potser no tothom ho veu clar i tots hem de ser conscients que reciclar fa baixar el rebut de les escombraries".

D'altra banda, assegura que, d'entrada, no veu "rendible" la municipalització del servei amb la compra d'un camió i la contrac-tació de dues persones a mitja jornada, com proposava la CUP. En aquest sentit, creu que la gestió "és complicada" i, en cas que s'acabi tirant endavant aquest sistema de recollida, aposta per començar externalitzant- lo com fan altres pobles petits i més endavant, "si ho veiem clar, ja farem l'empresa de recollida".

En el ple celebrat el mes de juliol, el nou govern de Monistrol de Calders (CDC i MDI-ERC) va decidir ajornar la decisió d'implantar o no la recollida de deixalles porta a porta, un projecte que havia promogut la CUP durant l'any que va governar al municipi amb la intenció de posar-ho en marxa, amb el servei municipalitzat, a partir de l'1 de gener del 2017. En aquest ple, el primer que se celebrava després de la moció de censura, la CUP va presentar una moció requerint el compromís de tirar endavant aquest canvi de sistema amb els plans previstos. En aquell moment, l'equip de govern ja va argumentar que estava d'acord amb el sistema de recollida porta a porta per incrementar els índexs de recollida selectiva, però que no veia clar els terminis o si era viable el servei municipalitzat.

El porta a porta era una de les propostes que la CUP va fer en el seu programa electoral i que va treballar i definir durant l'any que va ser al capdavant del govern municipal. La formació preveia engegar el servei gestionat des de l'Ajuntament el proper mes de gener. La intenció era comprar un camió bicompartimentat que permetés recollir alhora dues fraccions cada dia i contractar dos operaris a mitja jornada. Amb la implementació d'aquest model, la CUP calculava reduir el cost del servei, augmentar el reciclatge i rebaixar la taxa d'escombraries.