Moià aprova la nova licitació de l’obra de Can Comadran amb un augment del 25% del pressupost

El projecte per rehabilitar l’antiga fàbrica es posarà a concurs públic per 4,3 milions d’euros

Vista d'una de les façanes exteriors de Can Comadran

Vista d'una de les façanes exteriors de Can Comadran / AJUNTAMENT DE MOIÀ

David Bricollé

David Bricollé

L’Ajuntament de Moià ha donat llum verd a la nova licitació de les obres de rehabilitació de l’antic complex fabril de Can Comadran, un dels grans projectes de mandat. Aprovació que arriba després que la primera, que es va fer el desembre passat, va quedar deserta. Com ja va explicar aquest diari, tal com està passant amb nombroses obres públiques, l’alça de preus fa que les empreses no s’atreveixin a presentar proposta si el pressupost de sortida no és clarament garantista. En el cas del projecte de Can Comadran, finalment s’ha acordat un augment del 25% del cost inicial.

En el ple municipal celebrat aquesta setmana, el consistori moianès ha aprovat la licitació del contracte amb el nou pressupost, que és de 4,3 milions d’euros (l’anterior era de 3,4 milions). En paral·lel, encara s’està a l’espera que el govern central ampliï el termini d’execució de les obres, que tenen com a data límit el pròxim 30 de setembre, per no perdre la subvenció d’1,4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, amb la qual es preveu finançar una part important del projecte.

La modificació del pressupost va prosperar amb els vots favorables de l’equip de govern (Ara Moià-ERC), mentre que els tres grups de l’oposició (Junts, Capgirem Moià-CUP i PSC) es van abstenir. Tanmateix, totes tres formacions van posar de manifest el seu desig que aquesta vegada l’import sigui prou ajustat perquè hi hagi empreses que presentin la seva oferta.

El projecte preveu convertir el complex tèxtil en un equipament multifuncional, que constarà de sales multi usos per esdeveniments culturals i socials i espais per empreses de sectors locals emergents. El projecte de rehabilitació de Can Comadran contempla intervenir en una superfície de 2.267 metres quadrats i preservar elements patrimonials històrics com la caldera, els motors i la xemeneia.

Actualment, el complex, que va tancar el 1978, està situat en una zona residencial on es concentren diferents equipaments municipals lúdics i esportius. Segons apunta el projecte, el nou equipament està pensat per fomentar la formació, l’emprenedoria i la dinamització social al nucli urbà de Moià.

L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va explicar durant el ple que la nova aprovació no suposa cap canvi en el plantejament del projecte, només l’actualització a l’alça del pressupost, que havia quedat desfasat a causa de l’increment del preu dels materials.

Pel que fa als terminis, l’ajuntament es troba a l’espera de la seva modificació per part del Ministeri d’Hisenda per a l’execució dels treballs, ja que el projecte s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i compta amb una subvenció d’1.416.566 d’euros dels fons Next Generation, un instrument de finançament de la Unió Europea. L’ampliació del termini per no perdre la subvenció s’està negociant a Madrid, però encara no hi ha una resolució». Tot i això, els tràmits segueixen els seus passos amb l’objectiu de poder licitar definitivament l’obra que, un cop iniciada, es preveu que tingui una durada de 12 mesos.

Precisament, en el ple d’aquesta setmana la portaveu de Junts (a l’oposició), Maria Tarter, expressava que «tot i que només queden quinze dies naturals per presentar-se a un projecte d’aquesta envergadura, esperem que les empreses que en el seu moment van mostrar interès, ara amb els nous preus presentin proposta i que es pugui salvar la subvenció perquè l’Ajuntament no l’hagi de posar de recursos propis. El nostre grup des del Senat va fent força per assolir una pròrroga».

L’Ajuntament de Moià va aprovar el novembre passat el projecte perquè l’antiga fàbrica tèxtil de Can Comadran recuperi la funció de dinamització social i econòmica que va tenir amb la creació d’un nou edifici multifuncional amb espais per a la formació i l’emprenedoria. El projecte es va obrir a licitació amb un pressupost de 3,4 milions d’euros i un termini d’execució d’11 mesos. El consistori va declarar deserta la licitació perquè no es va presentar cap oferta en el termini d’exposició pública en considerar que el termini d’execució, que tenia com a data límit el 30 de setembre del 2024, era molt just. Davant d’això, i per intentar salvar la subvenció atorgada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el consistori va iniciar les gestions pertinents per demanar una pròrroga.

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES