La 18a edició de la Fira Mediterrània, que se celebrarà a Manresa del 15 al 18 d'octubre, tindrà un espai de jocs a la plaça Fius i Palà. En aquest espai s'hi ubicaran dues propostes destacades. Per una banda, El món del joc en l'univers Joan Amades, de la companyia de jocs l'Anònima; i de l'altra, la nova col·lecció d'Els amics d'en Crusó, la instal·lació interactiva d'autòmats, jocs infantils i trencaclosques de Toc de Fusta.

La proposta de l'Anònima pretén aprofundir en una de les facetes del reconegut folklorista català nascut ara fa 125 anys. Amades va treballar per recopilar i conservar la cultura popular del país i, entre els nombrosos temes en què va aprofundir, el joc ocupava una part important del seu interès. Quant a Toc de Fusta, aporta una instal·lació lúdica per a tots els públics, formada per una vintena d'espais, que ocupa una superfície aproximada de 300 m2. La integren dos autòmats de gran format construïts amb fusta, que reprodueixen el moviment d'alguns animals quan el públic acciona la maneta; un espai infantil pensat per nens i nenes de 2 a 5 anys, i un altre de pensat per nens i nenes de 5 a 10 anys; i una col·lecció de jocs accionats per mecanismes.

D'altra banda, el programa artístic que ha donat a conèixer l'organització de la Fira Mediterrània s'arrodoneix amb les actuacions que tindran lloc a la llotja professional ubicada al Museu de la Tècnica, i que estan adreçades al miler de professionals que s'acrediten cada any. Les actuacions arrencaran el dijous 15 d'octubre amb Maria Arnal (veu) i Marcel Bagés (guitarra), que interpreten un repertori de músiques de tradició oral de la península ibèrica. El divendres 16 serà el torn de Davide Salvado, una de les veus més carismàtiques de Galícia; i del quartet de encapçala el pianista d'Istanbul Gökhan Sürer. El dissabte 16 presentarà el seu primer treball en solitari un dels joves guitarristes més talentosos del moment, Pau Figuerez; i també actuaran els occitans Vox Bigerri, un dels millors exponents de la polifonia pirinenca actual.

La coreògrafa Marta Carrasco

En l'ambit de les arts comunitàries, la Fira amplia l'oferta ja presentada amb dues propostes més. D'una banda, el diumenge 18 es podrà veure a la Sala Petita del Kursaal l'espectacle Bon Nadal o l'últim sopar, de la companyia de Marta Carrasco. És fruit del treball de la coreògrafa vallesana amb un grup de persones amb malalties mentals. D'altra banda, a càrrec de Taller de Músics, es podrà veure una mostra del projecte Cabal Musical, que promou grups i músics joves de la Franja Besòs. Serà l'1 de novembre al pati del Kursaal.