Com cada any, centenars de visitants esperen amb inquietud l'arribada del carnaval de Solsona. Enguany, la celebració arriba carregada de novetats. Els organitzadors han posat a la venta el llibre "El Carnaval de Solsona", un recull de textos que repassen la història d'aquesta popular festa celebrada a la capital del Solsonès. El llibre, obra de la periodista Noemí Vilaseca i el fotògraf Marc Trilla, és un capbussament documentat i rigorós dels quaranta anys de la recuperació del Carnaval a la ciutat, "la primera que va desafiar el 1.971 l'ordre franquista dictada l'any 1.937 i per la qual es prohibia la celebració de carnavals", segons explica l'autora.

A més del llibre, també s'ha posat a la venta el segon conte del carnaval "El carnaval de Solsona: l'aventura Pipa del Pep", un text que emplaça al lector a passejar pels carrers de Solsona acompanyat pels personatges del carnaval.

Una altra novetat d'aquesta edició és la creació de l'oficina de Carnaval. Es tracta d'un espai obert al públic des del 26 de febrer, situat al carrer Camp del Molí, que pretén donar assessorament i informació sobre el carnaval.

Des de fa una setmana, Solsona respira la flaire de la festa. El passat dissabte ja van començar les enramades a la capital del Solsonès. Els membres de les comparses més implicades en la celebració del Carnaval es van abillar amb les corresponents bates per participar-hi. És el símptoma de la imminent arribada del Rei Carnestoltes per transformar la ciutat i els seus habitants, com cada any i durant set dies, amb gresca, sopars populars, música i gegants.

80 comparses al Carnaval

Els carrers de Solsona ja estan llestos per rebre una de les festes més arrelades a la ciutat. Engalanats amb els trets característics de cada comparsa, esperen l'arribada dels gegants bojos, la paròdia del bestiari festiu de la capital solsonina. El 'xupinasso' d'aquest dijous donarà el tret de sortida als actes més populars. Entre els quals, destaca la penjada del ruc on, segons el president de l'Associació de Festes del Carnaval, Joan Casals, s'espera que hi assisteixin fins a 3.000 persones.

Un dels trets més distintius de la festa solsonina són les poques disfresses que s'hi poden veure, la majoria dels participants acostumen a assistir a tots els actes amb una bata de diferents colors que els identifica. Casals ha explicat aquest any hi participen 80 comparses.

La comparsa més gran continua sent la 'Matarrucs' que la formen més de 300 persones i és l'única que inclou nens. Precisament per convertir els infants en grans 'carnavaleros' del futur, des de fa dues setmanes, els gegants del carnaval s'exposen a la Sala Polivalent perquè tots els escolars del municipi els puguin visitar. Aquest any, dos dels gegants celebren el seu 25è aniversari, es tracta del 'Comte de l'Assaltu' i el 'Pep dels Oriols'.