Silenci entre responsables de Càritas i disgust entre alguns col·laboradors. La intenció de Xavier Novell és modificar els estatuts per tal d'atorgar la darrera paraula als clergues i limitar la participació a les assemblees als catòlics practicants i amb els sagraments inicials rebuts (bateig, comunió, confirmació...). De moment, és una proposta que ahir ja valoraven els diferents grups de l'organització caritativa i humanitària. El bisbe Novell ho té clar i vol implantar el canvi.

La proposta ha estat rebuda amb disgust entre alguns dels seus membres actius, que no entenen el perquè dels canvis en el si d'una organització que "funciona prou bé". Els responsables de Càritas consultats per aquest diari, en canvi, han preferit guardar silenci a l'espera d'abordar aquesta qüestió amb les seves respectives juntes.

El president de Càritas Diocesana de Solsona i parroquial de Berga, Josep Vidal, va remarcar que la proposta presentada per Novell és un document intern i provisional per tal d'estudiar-lo per elaborar el definitiu". En el cas de les juntes de Càritas que presideix -tant la que coordina tot el bisbat com la local de Berga- Vidal va explicar que el 100% dels seus membres complirien els requisits que Novell proposa que cal complir per ser membre de ple dret de l'organització: haver rebut els sagraments inicials i acudir regularment a les eucaristies dominicals. Tot i no conèixer-ho amb exactitud, Vidal creu que a la resta de nuclis de Càritas del bisbat "penso que en més del 90%" dels integrants dels òrgans de decisió també podran seguir formant-ne part si la reforma tira endavant.

Els presidents de les diferents Càritas ja coneixien la informació -publicada ahir per aquest diari- però no passa el mateix amb tots els col·laboradors. Una membre activa de Càritas que va preferir mantenir-se en l'anonimat va qualificar la reforma de "disbarat" i és del parer que l'actual manera de funcionar de l'organització "ja funciona tal com està i no veig perquè cal fer canvis". D'altra banda, "impedir que la gent que no va a missa no pugui decidir és limitar l'activitat de Càritas, una organització que fa molt per ajudar els més necessitats i, per això, no s'és més vàlid si es va a missa o no".

La reforma proposada pel bisbe estableix que siguin els rectors els que certifiquin que es pot ser membre de ple dret de Càritas, si bé obre la porta a col·laborar-hi a tothom qui ho desitgi.