Aquest diumenge, a dos quarts de set de la tarda, de la banda del Castellvell arribaran a Solsona els personatges més enigmàtics i captivadors d’aquestes festes. La cavalcada de Reis, que segueix el mateix recorregut i el format de les dues últimes edicions, mobilitzarà a la capital del Solsonès un centenar de persones.

La comitiva reial arribarà per l’avinguda del Cardenal Tarancón i seguirà per la cruïlla de Cal Coll i la plaça del Camp; el portal del Castell, on Melcior o Gaspar pronunciaran el discurs en nom dels tres Mags; el carrer del Castell; la plaça Major, i el carrer de Sant Miquel fins a la capella del Claustre de la catedral. La seva estada a la ciutat finalitzarà amb la visita a la residència d’Amisol, el Centre Sanitari i l’Hospital Pere Màrtir Colomés.

Una carrossa portarà els Mags d’Orient fins a l’extrem del passeig, on desencotxaran per continuar l’itinerari a peu des del portal del Castell. Abans, però, saludaran la corporació local i adreçaran el seu missatge a la població solsonina des d’un entarimat situat al costa d’aquesta entrada al nucli antic.

Els tres il·lustres personatges vindran acompanyats pels seus patges i escribes. La comitiva la integraran, a més, l’estel i les seves acompanyants, hebreus, músics i percussionistes, portadors de torxes, armats i els Trabucaires de Solsona. Enguany hi participaran, amb les millors vestidures, membres de l’Associació de Veïns de Sant Bernat. Aquesta fórmula es va estrenar en l’última edició de la cavalcada amb el Club Futbol Solsona. “És una manera d’implicar les entitats en les festes i tradicions de la ciutat amb rols diferents als de la pròpia activitat”, explica la regidora de Cultura, Sara Alarcón.

Com és habitual, col·laboraran també en la cavalcada l’Agrupament Escolta Pare Claret, l’Esplai Riallera, el Centre Excursionista del Solsonès, la Fundació Volem Feina, l’Orquestra Patinfanjàs, Takumba Batucada i diverses persones voluntàries.

2.500 euros de pressupost

La regidora de Cultura destaca la implicació del teixit associatiu i de ciutadans a títol particular en l’organització de la cavalcada. “Aquesta elevada participació desinteressada permet organitzar un esdeveniment lluït amb un pressupost molt modest”, afirma. Aquest any s’hi destinaran aproximadament 2.500 euros.

El format d’aquesta cita es manté intacte perquè “els últims anys ha demostrat que funciona”, assenyala Sara Alarcón. Així, “el primer tram, amb l’espectacularitat de la pirotècnia, genera expectativa, i el que es fa a peu pel nucli antic té l’escalf del contacte directe amb els Reis, una peculiaritat que no és possible a tots els municipis”, explica la regidora.

Consells de seguretat

L’Ajuntament recorda al públic de la cavalcada la importància de seguir els consells de seguretat del Departament d’Interior. Entre d’altres, es demana als assistents que no empenyin per accedir a una zona perquè poden provocar caigudes; que portin els infants agafats de la mà, i que no deixin que els menors pugin enlloc per veure-hi millor. Si algú troba un menor perdut, es recomana que l’acompanyi immediatament a la policia. També es demana que ningú s’enfili en baranes o contenidors per intentar veure millor el pas de la comitiva, ni s’acosti a les carrosses. En cas de detectar alguna incidència, cal informar-ne la Policia Local o trucar al 112.