El 4 de juliol del 1979, un grup de solsonins preocupats pel benestar de la gent gran de la ciutat es va reunir a la Caixa de pensions del carrer de Llobera de Solsona i va fundar el club de jubilats Estel del Solsonès. El proper dilluns 31 d'agost, després de prop de 36 anys de funcionament, l'associació tancarà definitivament les portes del seu local, ubicat al número 22 del carrer de Santa Llúcia.

Al llarg d'aquests anys, l'Estel del Solsonès ha organitzat diverses activitats. Montserrat Seuba, presidenta de l'entitat i propietària del local, destaca que el club va introduir per primera vegada les bitlles catalanes a Solsona. "No s'hi jugava pas, abans", remarca. Actualment és un esport molt viu a la comarca. En el torneig de cloenda de la Lliga comarcal de bitlles catalanes del Solsonès, que va organitzar el Consell Comarcal el maig d'enguany, va participar-hi una vuitantena de tiradors.

A part de popularitzar les bitlles catalanes a la comarca, l'Estel del Solsonès va formar el 2005 una coral de cantaires, la coral Estel, que ha participat des de la seva fundació en els principals actes musicals i culturals de la ciutat i la comarca. Mossèn Joan Clos, canonge de la catedral de Santa Maria de Solsona, n'ha estat el director durant molts anys. Des de fa un temps, però, el cor ja no es reuneix a causa del delicat estat de salut del religiós.

Fent memòria, Seuba recorda els viatges que els socis de l'Estel del Solsonès han fet des que es va constituir l'associació, sobretot durant els primers temps. "Vam voltar per molts llocs de Catalunya. Vam visitar una bona part del territori", explica. Montserrat Seuba enumera els punts de la geografia on van fer "unes excursions molt interessants", com ara Sant Miquel del Fai, al Vallès Oriental, on van visitar el monestir i van contemplar els Cingles de Bertí i la cascada del riu Tenes; la vall de Núria, al Ripollès, on van visitar el santuari de la Mare de Déu; Olot, a la Garrotxa, on van passejar per la Fageda d'en Jordà i la zona volcànica, i el pont i el casc medieval de Besalú, també a la Garrotxa.