El polígon industrial d'Olius és a la part baixa de la urbanització nova del Pi de Sant Just. El diàmetre dels tubs del clavegueram que es van utilitzar en construir aquesta nova urbanització és superior al diàmetre de les canonades de què disposava el polígon industrial, construït anys abans. Aquest fet provocava que, en cas de pluges fortes, els tubs del polígon no fossin capaços d'absorbir tot el cabal i les tapes dels registres del clavegueram d'aquesta zona industrial acabessin aixecant-se i deixant sortir l'aigua que el sistema no podia engolir. Quan s'arribava a aquest punt, s'inundaven moltes de les naus industrials del polígon.

Per tal de fer la substitució de les canonades estretes per unes de més adequades i solucionar el problema, l'Ajuntament d'Olius va sol·licitar una ajuda al Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) que permetés finançar les obres. La subvenció els va ser concedida i aquesta és l'actuació que s'està fent efectiva aquests dies.

A l'hora de construir el polígon d'Olius, que va ser en els seus inicis fruit d'una iniciativa privada, les canalitzacions que s'hi van fer eren les que es consideraven adequades per a una zona amb naus industrials. I mentre no es van construir habitatges a la part de dalt, no hi va haver cap problema. Al cap dels anys, quan es va urbanitzar la part nova del Pi de Sant Just, els tubs que es van instal·lar en aquesta zona d'habitatges eren d'un diàmetre més gran, tal com corresponia a les canalitzacions d'una urbanització. El que no es va tenir en compte va ser el fet que, com que la urbanització és a la part superior del polígon, tot el volum d'aigua que passaria per aquestes canalitzacions més amples havia de passar després per la part més antiga del polígon on els tubs tenien la meitat de diàmetre.

En circumstàncies normals, el funcionament del clavegueram era correcte, però, en cas de pluges fortes, els tubs estrets es col·lapsaven i el carrer del Romaní del polígon d'Olius era el que rebia aquest desbordament del clavegueram. Així, les obres que s'estan fent són, segons Josep Caelles, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Olius, "la correcció d'un defecte de construcció". Explica Caelles que l'únic que fan és "substituir la canonada per una que sigui capaç d'engolir tot el volum d'aigua que baixa de la urbanització".

Les obres del canvi de canalitzacions, així com les altres 3 actuacions que té enguany el consistori finançades pel PUOSC, han d'haver finalitzat el 31 de maig. La intervenció a les canonades del polígon té un cost total de 66.000 euros i l'adjudicació es va tramitar a final de l'any passat.