Sis del quinze focus halògens que il·luminen la silueta nocturna del Castellvell d'Olius han estat trencats a cops de pedra segons ha descobert l'Ajuntament d'Olius, propietari de l'edifici i de l'enllumenat. Antoni Màrquez, alcalde de la població, ha explicat a Regió7 que "cada any, abans de la festa del Roser que se celebra la setmana que ve, fem una revisió de l'estat dels focus perquè tot estigui a punt per a la celebració que fem al Castellvell". Enguany, quan els responsables municipals van procedir a la inspecció dels llums van veure que la meitat dels elements estaven malmesos i que no es tractava d'un fet fortuït sinó que havien estat trencats "tirant pedres des de la muralla".

El turó del Castellvell és un indret molt freqüentat per solsonins i forasters i Màrquez afirma que "hi ha gent que hi puja per una qüestió cultural o per gaudir del paisatge, però hi ha altres persones que hi pugen a fer el brètol". L'alcalde diu que hi ha grups de joves que pugen al castell els caps de setmana i que, entre altres activitats, fan servir la muralla per fer escalada, amb el risc que això comporta, ja que no és una instal·lació que estigui habilitada per a aquest esport i, diu Màrquez, "aquesta vegada hi ha pujat algú que li ha semblat de trencar els llums". Desconeixen l'autoria dels fets però han presentat una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra per tal que es pugui iniciar una investigació per trobar-ne els culpables. I han demanat també als Mossos que durant el cap de setmana incloguin el Castellvell a la seva ruta de vigilància.

Màrquez ha explicat que el consistori es planteja de canviar el sistema d'enllumenat per focus LED, tal com marca la normativa, però que el cost del canvi està calculat en 10.000 euros i, davant de l'incivisme que ha provocat els desperfectes en els focus actuals, estan estudiant si cal protegir els llums amb un sistema especial per evitar que els tornin a trencar.

Tot i que el castell està habitat per una persona que es fa càrrec de la masoveria i que té instruccions de trucar a la policia autonòmica si detecta actituds incíviques, el consistori d'Olius creu que és difícil de tenir controlada la zona les 24 hores de dia, i això els porta a plantejar-se altres opcions, "i al final ens veurem obligats a posar càmeres a tot arreu per culpa d'uns quants", afirma Màrquez.

L'enllumenat del Castellvell és propietat de l'Ajuntament d'Olius però el consum elèctric l'assumeix el consistori solsoní.