A partir d'aquest divendres i durant tres dies, un grup d'experts explorarà la zona de la rectoria de la Selva, a Navès, per fer recompte dels insectes, els ocells, les flors i els petits mamífers que s'hi troben. Es tracta d'una nova edició del Bioblitz, unes jornades de prospecció biològica que es realitzen a nivell internacional i que al Solsonès estaran coordinades un any més pels voluntaris del Grup de Natura del Solsonès (GNS).

És la 5a edició del Bioblitz al Solsonès i enguany es realitza a la zona de Navès per dos motius que ha explicat Fermí Sort, que és qui se n'ocupa dins del GNS. "D'una banda, perquè la rectoria ha ofert allotjament i manutenció als experts que passaran el cap de setmana al Solsonès", i de l'altra perquè la Fundació Catalana de l'Esplai hi té un camp de treball amb una vintena de joves d'entre 15 i 18 anys que "també participaran en algunes de les activitats de la prospecció". Està previst que el recompte es faci des dels volts de Casafont i fins a l'Aigua d'Ora.

Cada any, el GNS ha triat una zona del Solsonès per fer el recompte d'espècies, sovint en funció dels col·laboradors amb què es compta, "perquè hem de buscar un lloc on els experts puguin dormir i menjar", explica Sort. La darrera edició va ser a la zona de Guixers i durant el cap de setmana del Bioblitz es van arribar a identificar 330 espècies diferents de biodiversitat, entre elles 180 plantes, 60 ocells, 16 petits mamífers i 17 espècies de formiga. Sort ha explicat que "en funció del tipus d'expert que participa és més fàcil que s'identifiquin unes espècies o unes altres".

El Bioblitz està obert a la participació ciutadana en general. No obstant això, "es fan tasques en aquesta prospecció que només poden ser desenvolupades per experts, com alguns tipus de manipulació, o l'anellament d'ocells". Amb tot, Sort anima la població a participar del cap de setmana i a observar els experts.

Les dades que s'obtenen de la prospecció s'envien al banc de dades de biodiversitat de Catalunya i queda registrada la fauna i la flora que s'ha pogut observar en aquell punt del territori en un moment determinat. Sort ha explicat que aquest tipus d'activitats de vegades permet constatar la presència d'una espècie determinada en un cert lloc. "Quan vam fer la zona de Busa", explica, "vam trobar una musaranya cuaquadrada que, tot i que ja ens pensàvem que podia habitar aquella zona, mai ningú no l'havia trobat".