Una cort d'Apel·lacions de Nova York (EUA) va dictar aquest el dimarts 22 de juliol que la xarxa social més utilitzada del món, Facebook, no pot oposar-se a ordres de registre per part de les autoritats emparant-se en el dret a la privacitat dels seus usuaris.

Els cinc jutges de la divisió d'Apel·lacions del Tribunal Suprem de l'estat de Nova York van ratificar així la decisió d'un tribunal de rang inferior, que havia dictaminat que només un acusat pot oposar-se judicialment a una ordre de registre, però no un tercer com en aquest cas Facebook.

El cas concret que estudiava la cort corresponia a les ordres de registre dictades contra els perfils a la xarxa social de 381 empleats públics acusats d'haver defraudat a la seguretat social en rebre beneficis per discapacitats físiques que presumptament no patien.

Les autoritats van utilitzar les fotografies dels usuaris penjades a Facebook en què se'ls veu esquiant, jugant a golf i practicant arts marcials, entre altres activitats, per demostrar que els acusats havien mentit sobre la seva condició física.

Malgrat que el tribunal novaiorquès va determinar que Facebook no pot oposar-se als registres, sí que va reconèixer el dret dels acusats a eliminar les proves dels seus perfils a les xarxes socials.

Facebook compta amb el suport en aquesta batalla judicial d'altres grans companyies d'internet com Google i Microsoft, que temen que una resolució judicial en contra atorgui a les autoritats "massa accés" als continguts digitals dels usuaris.

"Seguim creient que ordres de registre massa àmplies, que donen al Govern la capacitat de retenir la informació dels comptes de centenars de persones indefinidament, són inconstitucionals i plantegen seriosos dubtes sobre la privacitat de la informació en línia de les persones", ha indicat en un comunicat l'empresa amb seu a Menlo Park (Califòrnia).