El Colosseu exhibeix des de divendres la lluminositat i esplendor originals a la façana, un cop que s'ha completat la primera fase del projecte de restauració, després de tres anys de treballs, que van començar el juliol del 2013.

El projecte està desenvolupat pel Comissariat Delegat Arqueològic de Roma i Òstia Antica, amb la supervisió especial del departament per als Béns Arqueològics de la capital italiana, i disposa del finançament de la signatura Tod 's. Aquest divendres es va il·lustrar la conclusió de la primera fase d'aquests treballs, que s'ha desenvolupat a les façanes nord i sud de l'Amfiteatre Flavi, inclosos els 31 arcs.

En total, s'ha treballat en una superfície de prop de 13.300 metres quadrats, segons xifres dels responsables del projecte.

A més, en aquesta primera part també s'ha substituït el fins ara sistema de tancament dels arcs per uns altres de nous.

La primera fase de restauració del monument símbol de Roma va incloure tècniques de rentat amb aigua polvoritzada, en què s'alternava l'acció del vapor de l'aigua i el raspallat amb raspall de melca, per eliminar progressivament els dipòsits de brutícia i revelar les esquerdes del monument, de manera que se salvaguardi al mateix temps la pàtina del temps.

Posteriorment, es va procedir a la readhesió de les escates de travertí, mitjançant morter de calç i injeccions de calç hidràulica líquida.

A més, es va dur a terme l'extracció mecànica de l'estucat no idoni mitjançant micropinzells, i l'eliminació dels dipòsits no pertanyents a la superfície original mitjançant tractaments localitzats amb microraigs de precisió.

Finalment, el sistema de tancaments que hi havia fins ara va ser substituït per un de ferro forjat.

En concret, s'han restaurat 10.150 metres quadrats de superfície de travertí, 1.200 metres quadrats de tancaments, marcs i reixes de ferro, i s'han censat 81.895 elements a la façana nord i sud.

El projecte, a part de retornar a aquest imponent amfiteatre romà la seva brillantor original, ha permès descobrir alguns elements de valor històric que havien quedat ocults sota materials com pols, guano o terra acumulats pel pas del temps.

Així, per exemple, ara es pot veure un baix relleu de prop de 60 centímetres d'alt que revela un gladiador, o filigranes com encaixos que s'alternen amb rosasses a la façana nord, al llarg de la cornisa inferior.

Durant la restauració, també s'han evidenciat baixos relleus de l'any 1300 que representen Crist a l'altar flanquejat per dos canelobres cremant, o claus de ferro que per posició i forma són atribuïbles als treballs d'aixecament arquitectònic efectuats al segle XIX.

El Colosseu és un dels monuments icònics d'Itàlia, atrau nombrosos turistes de tot arreu del món, i per això el país està determinat a conservar-lo i millorar-lo. La fase següent, que encara no té data d'inici, se centrarà en la restauració dels passadissos i voltes subterrànies.

A més d'aquest projecte de restauració, l'Executiu té previst reconstruir en els propers anys l'arena, és a dir, la platea central del Colosseu, en la qual es desenvolupaven els espectacles més espectaculars i, de vegades, cruents de la Roma clàssica.

"Quan l'arena estigui completada, aquest lloc serà encara més bell per als turistes (...), però també per la possibilitat d'organitzar-hi esdeveniments culturals d'altíssim nivell", va dit el ministre de Cultura, Dario Franceschini. I el cap de govern, Matteo Renzi, va destacar que Itàlia té l'oportunitat de posar sobre la taula a Europa el valor de la identitat cultural, perquè la Unió Europea torni a ser "ella mateixa". "Del que ha anat malament al Regne Unit en sorgeix una oportunitat interessantíssima: Europa pot tornar a ser ella mateixa. La identitat cultural ha de ser l'element que Itàlia porti a la taula d'Europa. La salvarem si no només parlem de bancs i també parlem de la gent", va comentar.