Més de 100 voluntaris de la Catalunya Central han fet possible la recreació històrica del setge de Cardona del 1711, que es podrà veure en el documental '1711. El Setge'. El film explica com el castell de Cardona, defensat per poc més de 1.000 homes, va aconseguir derrotar l'exèrcit de Felip V, deu vegades més nombrós. El director del documental, Jordi Ferrerons, ha explicat a l'ACN que es tracta d'una història "desconeguda" per a gran part del públic i "molt important" per a Catalunya ja que va fer allargar tres anys la Guerra de Successió. El documental, impulsat per la productora cardonina E2S i Lavinia, s'emetrà per TV3 dimarts vinent al vespre, coincidint amb la commemoració de l'11 de Setembre.

El castell de Cardona va resistir durant la Guerra de Successió diversos atacs de les tropes borbòniques. En el primer assalt, les tropes francoespanyoles van assetjar el castell i la vila durant 34 dies. Entre el 17 de novembre i el 18 de desembre de 1711, les tropes aliades de l'arxiduc Carles d'Àustria van resistir l'embat de l'exèrcit borbònic i, finalment, van aconseguir trencar el setge i derrotar l'exèrcit de Felip V.

La victòria catalana a Cardona va allargar la guerra tres anys més, fins el setembre de 1714. El 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona, i quan tot el país ja estava controlat per l'exèrcit borbònic, el castell de Cardona va capitular a mans de Felip V i es va posar el punt final a la Guerra de Successió.

300 anys més tard, més de cent voluntaris de la Catalunya Central han fet possible la recreació històrica del setge de Cardona. El documental, titulat '1711. El Setge', combina la crònica lineal amb la veu dels quatre grans protagonistes de l'episodi: el governador del castell de Cardona, Manuel Desvalls, l'enginyer militar Jean-Marie Joblot, el coronel austriacista Comte de Gehlem i el rector de Bergús, que encarna les vivències de la societat civil. El film també retrata els escenaris on van tenir lloc els esdeveniments i que, segons el guionista del documental, Dani Sala, continuen "pràcticament inalterats".

Rellevància internacional

El documental conserva l'idioma original dels quatre protagonistes per posar en valor la internacionalització del fenomen. En aquest sentit, la realitzadora del film, Núria Sala, ha explicat que la Guerra de Successió va ser "la veritable Primera Guerra Mundial, ja que hi van participar les principals tropes europees".

Una experiència "inoblidable"

El cardoní Salvador Campos és un dels més de 100 figurants que han participat al film. Interpreta el paper del governador del castell de Cardona, Manuel Desvalls. Per a Campos, l'experiència de participar en el documental ha estat "inoblidable", tot i la duresa del clima (les gravacions s'han fet durant aquest estiu). L'actor ha explicat que documentals com '1711. El Setge' són importants "per explicar i recordar la història del nostre país".

El reportatge, d'una hora de durada, s'emetrà dimarts vinent per TV3. Totes les músiques del film són del músic igualadí, Jordi Savall, i han estat enregistrades a la Col·legiata Sant Vicenç del Castell de Cardona.