Dos pagesos del Bages i un del Berguedà participen a "El Tros", el nou concurs de TV3 que posa en valor la pagesia

Cada agricultor formarà parella amb un urbanita amb l'objectiu de convertir-se en el millor pagès o pagesa del país

Els concursants d'aquest reality s’enfrontaran a reptes físics que posaran a prova la seva resistència i les seves habilitats al camp i amb els animals

La presentadora de 'El Tros' Anna Simon juntament amb els col·laboradors del concurs Marina Piferré i Miquel Montoro

La presentadora de 'El Tros' Anna Simon juntament amb els col·laboradors del concurs Marina Piferré i Miquel Montoro / CCMA

Marisa de Dios

Dos pagesos del Bages - l'Arnau i la Mònica- i un del Berguedà - el David- es troben entre els concursants de El Tros, el nou programa de TV3 i 3Cat que reivindica la tasca de la pagesia a través d’un concurs en format 'reality'.

Presentat per Anna Simon, el programa s'ha estrenat aquest dimecres a les 22:05 hores i ha donat a conèixer els tres participants de les comarques centrals. En la carta de presentació, l'Arnau Vilumara es descriu com un agricultor-ramader de Castellfollit del Boix (Bages), el poble "del gas del matalàs". Del Bages, també participa la Mònica Soler, una pagesa de Rajadell. L'últim participant de la regió és David Casaponsa, un pagès d'Olvan (Berguedà) que confessa que no sap anar en metro.

Tots tres es troben entre els deu ruralites que competiran per convertir-se en el millor pagès o pagesa del país. Però no ho faran sols. Cada agricultor formarà parella amb un urbanita (als quals la natura els avorreix i prefereixen les xarxes socials). Els deu ruralites participants tenen una àmplia experiència en el sector de la pagesia. En canvi, els concursants de ciutat no en tenen gens.

Les deu parelles participants es dividiran en dues famílies: la vermella i la blava. Totes dues hauran de competir i mostrar la seva destresa en les proves relacionades amb la pagesia. Els guanyadors de cada programa podran dormir a la masia i obtindran una recompensa, mentre que els perdedors dormiran al paller i, a més, podran ser nominats per abandonar el programa.

De les rialles als mals rotllos

«La relació entre els participants, al principi, no serà fàcil, perquè ajuntem persones que aparentment no tenen res en comú», avança Simon sobre els concursants, que s’enfrontaran a reptes físics que posaran a prova la seva resistència i les seves habilitats al camp i amb els animals. «Riuran molt, patiran, hi haurà intriga, tensions, i algun moment de mal rotllo», apunta l’expresentadora de formats com Oh Happy Day o Persona infiltrada.

«Hi haurà proves on serà molt important la força, altres en què primarà la resistència, altres basades en preguntes sobre el món rural...», enumera Anna Simon, que estarà acompanyada per un jurat expert en el sector primari: l’agroinfluencer mallorquí Miquel Montoro, el nen que es va fer viral amb el vídeo de l’«Hostia, pilotes!», i Marina Piferré, pagesa, activitsta i defensora del món rural.

10.000 euros en joc

Els supervivents de la competició que aconsegueixin la victòria s’embutxacaran 10.000 euros. A més de l’assessorament de Montoro i Pifarré, a cada programa intervindrà un expert en la matèria del dia que avaluarà la destresa dels concursants i els advertirà de les dificultats de les tasques. «Hem de cuidar molt més la pagesia i ser conscients de la feina que fan», recalca Simon. «Si ens anem quedant sense pagesos, és clar que no menjarem», sentencia.