L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha aprovat inicialment una ordenança sobre la intervenció arquitectònica al Nucli Antic per unificar l'estètica de les façanes del barri. El consistori vol enllestir aquesta nova ordenança per tal de poder obrir les subvencions a la rehabilitació de façanes del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic.

Segons ha explicat el regidor de Planejament i Infraestructures, Víctor Serrano, "es tracta d'una ordenança en la qual fa força temps que hi treballem els polítics olesans i que ha estat oberta als suggeriments dels grups de l'oposició. El mes de maig ja es va presentar a aprovació aquesta qüestió, però es va retirar de l'ordre del dia a petició de l'Associació de Veïns del Nucli Antic". Per a Serrano, el barri del Nucli Antic ha de tenir una ordenança que mantingui la tipologia estètica de les seves façanes, ja que "actualment n'hi ha de molts tipus diferents que no respecten el que nosaltres creiem que hauria de tenir el barri". El regidor també ha remarcat que el fet de no tenir cap element regulador sobre el tema fa que es barregin diversos tipus d'elements arquitectònics en els edificis del barri, per això aquesta ordenança "ha de regular els tipus de façanes, balcons, obertures, etc.".

Des del consistori es busca el consens amb els veïns de la zona, tot i que aquests plantegen una gamma de colors més vius dels que l'Ajuntament indica a l'ordenança, ja que, segons Serrano, "tradicionalment les façanes del Nucli Antic d'Olesa no són d'obra vista, ni pissarra i tenen uns colors pàl·lids, i no com ara".

Crítiques de l'oposició

Aquesta mesura aprovada inicialment per l'equip de govern municipal ha estat molt criticada pels grups de l'oposició. Des del Bloc Olesà s'ha criticat durament la tardança i la manera com ha elaborat l'equip de govern aquesta ordenança. De fet, el regidor Pere Planas ha destacat que havia comprovat que "aquesta normativa que es proposa per al Nucli Antic d'Olesa és gairebé igual que l'ordenança de la població de la Selva del Camp". Planas ha manifestat que no li sembla seriós que l'equip de govern digui que hi ha estat treballant des de principi de l'actual mandat i que sigui una còpia literal d'una ordenança d'un altre municipi.

D'altra banda, Pilar Puimedon, també del Bloc Olesà, ha assenyalat que l'ordenança ha de servir per mantenir les singularitats arquitectòniques del barri i, "tot i prendre com a model alguns aspectes de municipis que ja disposen d'aquesta normativa, cal fer aquest estudi per introduir-hi les característiques úniques d'Olesa". Finalment, des de l'oposició també s'ha criticat que en aquest tema l'equip de govern no ha facilitat la participació de les entitats del municipi.