L'opció de la incineració guanya terreny. Cada vegada més els ciutadans escullen que el seu cos acabi en un forn crematori en comptes de finalitzar el recorregut enterrat dins d'un nínxol. En vista a aquesta tendència creixent, Igualada va inaugurar divendres el primer crematori de la comarca, situat dins del Cementiri Nou d'Igualada.

Fins ara, els amics i familiars dels anoiencs que escollien incinerar-se després de morts havien de desplaçar-se fins a Olesa de Montserrat o el Papiol, les dues poblacions més pròximes a la zona que oferien aquest servei. Per primera vegada, l'acomiadament es podrà fer des d'un àmbit més pròxim com és la capital de la comarca. Tot i així, per als habitants de l'Anoia, el preu de la incineració es mantindrà igual, ja que la funerària ara ja sumava en el conjunt de les despeses el cost del desplaçament fins als crematoris de fora.

El servei, de competència municipal, serà gestionat durant els primers 45 anys per l'empresa anoienca Funerària Anoia, companyia que, a més, també s'ha encarregat d'executar l'obra. En conjunt, les instal·lacions inclouen les dependències per al comiat per part dels familiars, una sala d'espera, una balconada d'entrada dels forns i una petita sala per a l'últim adéu.

Com que es tracta del primer crematori de la comarca, en l'acte d'inauguració hi van ser presents un bon grapat d'autoritats de l'antiga Convergència, entre ells, el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

Per a Conesa, aquest edifici és la demostració que l'Ajuntament d'Igualada fa bé la seva feina. "Els cementiris són un servei públic de competència municipal, i amb el nou crematori, el govern igualadí demostra que vol dignificar la vida de les persones, en aquest cas, el seu final", va apuntar la presidenta de la Diputació.

En aquest sentit també s'hi va referir el conseller de Cultura, que va lloar la tasca de l'equip de Castells en el treball per a la ciutat. "Aquest és un Ajuntament que es compromet amb la ciutat. Enguany, el crematori; l'any que ve, el cinema; i el següent, l'arxiu", va expressar Vila.

Un conjunt reconegut

El Cementiri Nou d'Igualada, dissenyat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós als anys 80, és una obra mundialment reconeguda arquitectònicament. La seva particularitat rau en què s'allunya de la concepció de cementiris tradicionals, de forma que es vol assimilar a un parc per passejar i no incorpora imatges típiques d'aquest tipus de recintes. La seva popularitat ha crescut en els últims anys, fins al punt que ha esdevingut l'escenari de prop d'una vintena d'anuncis i pel·lícules.

Amb la incorporació del crematori, que ha estat pensat per la mateixa Pinós, el conjunt augmenta el valor. Per aquest motiu, Vila es va comprometre a defensar-lo com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

"El disseny del crematori, igual que en el cementiri, intenta respectar els sentiments de les persones que acaben d'experimentar una pèrdua important", va manifestar l'arquitecta. "Per aconseguir-ho, els elements naturals són molt importants: la llum a dins de les cambres, les vistes a Montserrat i l'entorn vegetal", va continuar Pinós.

La idea del crematori va començar a gestar-se a l'Ajuntament d'Igualada ja fa anys. La persona encarregada de lluitar perquè fos una realitat, com va recordar Castells, va ser el desaparegut Josep Miserachs.