L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell tindrà la primera casa de parts del sistema públic català. Es tracta d'un espai perquè les mares puguin tenir parts absolutament naturals, com si els tinguessin a casa, amb l'assistència de les llevadores per si calgués alguna intervenció mèdica, però sense la presència de metges. És un servei pioner a Catalunya. El nou espai, que no tindrà res a veure amb una sala de parts convencional, reproduirà les condicions de confort i calidesa d'una llar perquè les mares que ho desitgin puguin tenir un part totalment natural assistides en tot moment per una llevadora.

El conseller de Salut, Toni Comín, que ahir va visitar el centre sanitari, va explicar que les obres, que tindran un cost d'uns 200.000 euros, començaran de manera imminent perquè el servei comenci a funcionar el pròxim mes de setembre. La previsió és que amb el nou servei, l'Hospital de Martorell incrementi el 15% el nombre de parts fins als 750 anuals i que d'aquests, un centenar inicialment, siguin naturals.

La nova unitat de Martorell serà un espai separat de la zona d'obstetrícia que tindrà la calidesa d'una llar. Les dones podran parir i marxar a casa sense haver de passar per l'àrea d'hospitalització.

La cap de llevadores de l'Hospital de Martorell, Montserrat Batlle, ha explicat que la Casa dels Parts no tindrà cap tipus d'equip quirúrgic, ja que l'objectiu és que en tot moment es respecti el procés fisiològic que comporta el naixement d'un nadó. Així, només podran utilitzar el servei mares sanes amb un risc obstètric baix i, en el cas que es detecti qualsevol risc, es derivarà immediatament les mares a la sala de parts convencional de l'hospital.

El conseller de Salut, Toni Comín, va destacar que l'Hospital de Martorell «té una responsabilitat davant la resta del sistema sanitari català», ja que marcarà el camí a seguir per molts altres centres hospitalaris terciaris que ja s'han interessat pel nou servei i que estudien acollir-lo. Alguns d'aquests hospitals són l'Hospital Germans Trias i Pujol; l'Hospital Vall d'Hebron; l' Hospital Joan XXIII de Tar-ragona; l'Hospital de l'Hospitalet; l'Hospital de Sant Pau i l' Hospital d'Igualada.

Per iniciaitiva de la conselleria el març passat es va crear un grup de treball format per llevadores i altres professionals per unificar criteris sobre estructura, característiques i funcionament.